Ga kunden for mye lån – må ettergi halvparten

Lot kunden låne over 15 år til 12,59 prosent rente.
Finansklagememnda har vedtatt at Instabank må ettergi 50 prosent av kundens lån, til tross for at lånet er innfridd. | Foto: Terje Pedersen/NTB
Finansklagememnda har vedtatt at Instabank må ettergi 50 prosent av kundens lån, til tross for at lånet er innfridd. | Foto: Terje Pedersen/NTB

I juni 2017 fikk en Instabank-kunde innvilget et forbrukslån på 210.000 med 12,59 prosents rente. Tre måneder senere fikk låntaker innvilget ytterligere 120.000 i lån.

Formålet med lånet var å nedbetale eksisterende gjeld, og beløpet ble utbetalt låntakerens konto.

Nå har Instabank-kunden klaget banken inn for Finansklagenemnda. Bakgrunnen er at han mener banken burde frarådet lånet, da han ikke er i stand til å betjene det.

Instabank mente på sin side at banken ikke hadde noen frarådingplikt så lenge låntakerens totale gjeldsbelastning ikke overskred fem ganger inntekten.

Lånet var innfridd

Nemnda har tidligere landet på at låntakeren skulle få ettergitt halve det gjenstående beløpet på lånet. På det tidspunktet var ikke Finansklagenemnda klar over at lånet allerede var innfridd i sin helhet.

Nemnda konkluderer med at lemping til kunden likevel kan skje ved at Instabank utbetaler halvparten av det som ville vært restlånet i juni 2022, da Nemnda fattet sitt første vedtak.

– Finansklagenemndas flertall har i flere saker lagt til grunn at lemping og tilbakeføring kan skje selv om lånet er innfridd. I samsvar med flertallets oppfatning i tidligere saker legger nemnda nå til grunn at lemping kan skje selv om lånet er innfridd, skriver Finansklagenemnda i sin begrunnelse.

Hele vedtaket kan leses her.

Forbruksgjelden øker: – Mye tyder på at reservene er i ferd med å gå tomme

Vil være førstebank for folk som har behov for en ny start

Instabank-sjef: Lunar-oppkjøp har vært skadelig for virksomheten

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også