FinansWatch

Psykologer: Selvmordsforebygging krever at bankene er med

Forbruksgjeld mangedobler risikoen for selvmord, og misligholdt boliggjeld øker også risikoen, skriver to psykologer.

Illustrasjonsfoto av mental helse. | Foto: Colourbox

I et innlegg publisert i DN skriver Arne Holte, professor emeritus i helsepsykologi ved Universitetet i Oslo, og Ingvild Stjernen Tisløv, universitetslektor ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo at regjeringens plan for selvmordsforebygging 2020-2025 må revideres, og inkludere finanssektoren.

Innlegget starter med å påpeke at det er omtrent 650 mennesker i Norge som tar sitt eget liv hvert år, mer enn seks ganger mer enn i veitrafikken.

«Gjeld, særlig usikret gjeld som forbruksgjeld og kredittkortgjeld, er en betydelig risikofaktor for selvmordstanker, selvmordsforsøk og selvmord. Usikret gjeld mangedobler risikoen for selvmord. Men også misligholdt boliggjeld øker risikoen. Sammenhengene er funnet i mange land på tvers av metoder», skriver de i innlegget.

Bank2

De to psykologene har samarbeidet med Bank2, som FinansWatch har skrevet om, der Bank2 har gitt sine kunderådgivere kursing på mental helse knyttet til gjeld. Og i innlegget skriver de at finanssektoren er en hovedaktør på området.

«I alle disse situasjonene, usikret gjeld, boliggjeld, tvangsovertagelse og konkurs, er finanssektoren en hovedaktør. Siden den er tett på problemene spiller den også en viktig rolle når vi skal finne løsninger. Derfor har én bank, Bank2, inspirert av britiske finansinstitusjoner nå startet opplæring av kundebehandlere i psykisk helse».

Som FinansWatch tidligere har skrevet, skal psykologene og Bank2 holde et seminar på verdensdagen for psykisk helse 10. oktober, der Bank2 oppfordret bransjen til å stille, og ville utfordre bransjen og politikere til å handle på problemet.

I innlegget hos DN avslutter Holte og Stjernen Tisløv med å påpeke at planen om å forebygge selvmord ikke inneholder et ord om fattigdom, økonomiske problemer eller gjeld.

Bank2 vil at bankene skal gjøre mer: – Spørsmålet er om bankens jobb er avsluttet etter at avslaget er sendt?

Bank2 med satsing på mental helse i sammenheng med gjeld: – Derfor påtar vi oss et samfunnsansvar

Gjensidige tilbyr psykologhjelp over video: – Naturlig at man ønsker hjelp der man er

Mer fra FinansWatch

Skal rekruttere unge talenter til finansbransjen

– Vi ønsker å være den naturlige samarbeidspartneren når selskaper i finanssektoren skal se etter sitt neste talent. Det er attraktivt med et selskap som spesialiserer seg på «talent search» innenfor finanssektoren, ikke bare «den eldre garde», sier fersk leder Fanny Harg i Finanstalenter AS.

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch