Advarer om økt sårbarhet i det finansielle systemet

Det europeiske råd for systemrisiko har gått ut med en advarsel der rådet blant annet oppfordrer offentlige myndigheter til å bevare eller øke motstandskraften i finanssektoren.
Bilde av Barcode i Oslo. | Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
Bilde av Barcode i Oslo. | Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix

Etter et møte den 22. september bestemte styret i Det europeiske råd for systemrisiko (ESRB) seg for å gå ut med en advarsel om sårbarheten til finanssektoren i EU.

Styret har sett at risiko mot finansiell stabilitet i EU, og mulighetene for «tail-risk» scenarioer (at verdiendringen på aktiva kan bevege seg med mer enn tre standardavvik fra dagens pris, red.anm.) har økt.

Det europeiske råd identifiserer risikoene med; (1) Forverringen av de makroøkonomiske utsiktene, (2) risikoen for finansiell stabilitet som følge av en mulig skarp korreksjon av aktivapriser, og (3) konsekvensene av en slik utvikling for aktivakvaliteten.

Styret i rådet har sett at det er flere tiltak fra myndigheter som hjelper finanssektoren i det tøffe markedet, og vil derfor råde myndighetene til å fortsette, eller øke, tiltakene, for at den finansielle sektoren kan fortsette å støtte realøkonomien, om eller når risikoen for finansiell stabilitet materialiserer seg.

I tillegg skriver ESRB at de vil komme ut med to rapporter de neste månedene, der de ser på hvordan sentralbankene i Europa har jobbet, og om bankenes kapitalkrav kan være et effektivt verktøy for å redusere karbonutslipp og håndtere tilsynsrisiko som følge av klimaendringer.

Marjamaa om avtalen med Econa: – Stolte, glade og ydmyke

Eika Forsikring sikrer seg Econa-avtale: – Dette er en stor avtale for oss

Første rapport fra Kvinner i Finans Charter

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også