SNN: Betalte 226 mill. til egne prosjekter

Sparebanken Nord-Norges (SNN) tildelinger fra Samfunnsløftet viser at over 200 millioner kroner har gått til bankens egne prosjekter.
Direktør for kommunikasjon og samfunn, Stein Vidar Loftås i Sparebanken Nord-Norge (SNN). | Foto: SpareBank 1 Nord-Norge
Direktør for kommunikasjon og samfunn, Stein Vidar Loftås i Sparebanken Nord-Norge (SNN). | Foto: SpareBank 1 Nord-Norge

Det kommer frem av utregninger avisen iTromsø har gjort.

Samfunnsløftet er sparebankens utbetalinger til nyttige og ideelle formål i Nord-Norge.

Ifølge iTromsøs oversikt har pengene øremerket samfunnsnyttige formål blant annet gått til gratiskonsertene Glød i Harstad og Tromsø, hvor banken var arrangør, oppussing av bankens hovedkontor, konferansen Agenda Nord-Norge samt statistikkselskapet Kunnskapsbanken.

Kritisk

Arne Wilhelm Theodorsen (72) ledet tidligere Tromsø kommunes kulturnæringsfond. Han mener det er grunn til å stille spørsmål ved at Nord-Norges største bank finansierer egne prosjekter med fellesskapets midler.

– Er det riktig at banken bevilger midler fra samfunnsutbyttet til egne prosjekter, uten noen form for ekstern vurdering av prosjektene, spør Theodorsen, som ønsker mer åpenhet fra banken.

Gode intensjoner

Direktør for kommunikasjon og samfunn, Stein Vidar Loftås, svarer følgende på spørsmålet til Theodorsen; hvorvidt det er riktig at banken tildeler midler til seg selv, uten ekstern vurdering.

– Vi gjør vurderinger internt, akkurat som vi gjør på hele anvendelsen av samfunnsutbyttet, ut fra en tydelig og åpen strategi, der målet er å gjøre det som er til det beste for landsdelen, sier Loftås til iTromsø, og fortsetter:

– Ender vi opp med at vi har eierskap til en av arenaene som får midler, er vurderingene likevel gjort på eksakt samme måte som med andre søknader. Så kan man jo problematisere hva som er til det beste for landsdelen, og det har jeg respekt for, men vi har som mål en åpen og transparent struktur for Samfunnsløftet.

Vil ta en gjennomgang

– Nå har det gjennom flere nyhetssaker gjennom de siste to årene blitt stilt spørsmål rundt tildelingene til egne prosjekter. Hva tenker du om det? Kan dere leve med at det hersker tvil rundt ordningen?

– Om det er sånn at det stadig stilles spørsmål om hvorvidt det vi gjør er til det beste for samfunnet, så er det klart at vi må se på det. Dette vil vi selvfølgelig ta med oss videre inn i evalueringene våre. Det blir en gjennomgang, vi kan alltid bli bedre, svarer Loftås.

Resultatskrell for Sparebank 1 Nord-Norge i andre kvartal

SNN Finans får ny administrerende direktør

Ulriksen: – Tror årsresultatet blir upåvirket av den svake veksten i første kvartal

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også