FinansWatch

Forbruksgjelden øker

Både den rentebærende og den ikke-rentebærende forbruksgjelden øker i sommer.

Daglig leder Egil Årrestad i Gjeldsregisteret. | Foto: PR / Gjeldsregisteret

Gjeldsregisteret skriver på sine sider at forbruksgjelden nå øker igjen. Etter positive tegn på at forbruksgjelden har falt siden Gjeldsregisteret kom, øker nå både den rentebærende gjelden og den ikke-rentebærende gjelden.

– Ferietid med økt forbruk, og strammere økonomiske tider for husholdningene grunnet høye strømkostnader, renteøkning og generelt høyere kostnadsnivå, er sannsynlige årsaker til at den samlede forbuksgjelden vokser igjen etter å ha vært på et rekordlavt nivå i juni. Selv om gjelden øker er den likevel tre milliarder under fjorårsnivå. Likevel er det grunn til å gølge nøye med på den videre utviklingen. Fortsetter den rentebærende gjelden å vokse vil flere få betalingsproblemer, sier daglig leder Egil Årrestad i Gjeldsregisteret.

Den rentebærende forbruksgjelden øker fra 123,6 milliarder kroner i juni 2021, til 123,9 milliarder i juni 2022.

Den ikke-bærende/forfalte kredittkortgjelden, som gjenspeiler den nasjonale bruken av kredittkort, økte i juli med 500 millioner kroner, fra 25,2 milliarder kroner til 25,7 milliarder kroner. Sammenlignet med juli 2021 er kredittkortgjelden 4,1 milliarder kroner høyere i år.

Som FinansWatch tidligere har omtalt er en utvidelse av Gjeldsregisteret nå på høring.

– Tilgang på løpende oppdatert informasjon om både usikret forbruksgjeld og sikret gjeld som bolig- og billån fra samme kilde, vil gi lånegiverne mer presise kredittvurderinger, og økt effektivitet i kredittarbeidet. Forbrukerne vil også få et godt verktøy for oversikt og oppfølgning av egen gjeldssituasjon. Dette blir et godt bidrag i arbiedet med å forebygge gjeldsproblemer, sier Årrestad.

Forslag om å utvide gjeldsregisteret er sendt på høring

Tre år med gjeldsregisteret – Finans Norge ser mot utvidelse

Forbruksgjelden økte i mai – nå vil Stortinget ha all gjeld inn i gjeldsregister-ordningen

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch