Utlån mot bedrifter og innskudd fra husholdningene for Nordea Norge

Med 1.430 nye bedriftskunder i andre kvartal ser Nordea Norge en utlånsvekst på bedriftsmarkedet, mens husholdningene sparer på konto.
Administrerende direktør Snorre Storset i Nordea Norge. | Foto: Nordea
Administrerende direktør Snorre Storset i Nordea Norge. | Foto: Nordea

I andre kvartal 2022 økte Nordea Norge utlån til bedrifter med 6,9 prosent annualisert til 245 milliarder kroner. Over de siste 12 månedene har utlånsveksten vært på 8,4 prosent.

– Norsk økonomi går på høygir, med fortsatt stor aktivitet i næringslivet. Samtidig er det mange som opplever at de nå får kjøpekraften sin redusert, og det skal vi være oppmerksomme på. Vi ser allerede tegn til at forbruket demper seg og at mange må prioritere tøffere i økonomien sin, sier administrerende direktør Snorre Storset i Nordea Norge.

For Nordeas norske del hadde samlet utlån en vekst på 5 prosent sammenlignet med kvartalet i fjor. Samlet innskudd har økt med 18 prosent det siste året.

For husholdningene ble det en noe dempet utlånsvekst, på 3,3 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Innskudd fra privatkunder har en økning på 5 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

– Det har blitt nytt fokus på sparing på konto, både som følge av økte renter og også som en konsekvens av urolige aksjemarkeder. Vi ser at mange kunder ønsker å bygge seg en buffer, og det er lurt i lys av kraftig økende priser, sier Storset.

Nordea Norge har fått inn 10.500 nye privatkunder gjennom andre kvartal, men må se at rentenettoen faller på privatmarkedet. Fallet nulles derimot ut av økte inntekter fra bedriftskunder, som gjør at Nordea Norge øker renteinntektene sine totalt.

Nettorenteinntektene for privatmarkedet i Norge faller til 116 millioner euro fra 130 millioner euro i andre kvartal 2021.

For bedriftsmarkedet økter inntektene fra 107 millioner euro i andre kvartal 2021 til 135 millioner euro i dette kvartalet.

Økt fondsandel

Nordea Norge trosser de urolige finansmarkedene og ser en økning i sin markedsandel i fondsmarkedet, til 12,2 prosent gjennom kvartalet.

Forvaltningskaptalen i Nordeas fond ble redusert fra 211 til 202 milliarder kroner ved utgangen av kvartalet.

Nordea Norge oppgir at det ble nettosolgt fond for 1,4 milliarder kroner i andre kvartal.

– Det har vært et turbulent halvår på verdens børser. Samtidig ser vi at hovedtrekkene i fondssparingen fortsetter, hvor kundene flytter sparepengene over til bærekraftige fond. Her har vi sett et nettokjøp av fondsandeler på over 5 milliarder korner gjennom kvartalet, sier Storset.

Nordea-konsernet øker overskuddet

Baastad etter rekordkvartal: – Det handler om å ha stålkontroll

Handelsbanken har høyere investeringskostnader i Norge: – Viser en tydelig satsing på det norske markedet

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også