FinansWatch

Scope Group: De mindre bankene er nødt til å følge den digitale utviklingen

Banker som faller bakpå i å justere strukturen og operasjonen til det fremadstormende digital-først økosystemet, vil finne det vanskelig å være konkurransedyktige og lønnsomme, skriver en analytiker for Scope Group.

Scope Group gir blant annet ut kredittrating til banker verden over. | Foto: Scope Group

I en rapport om den digitale fremtiden i bankbransjen, spør analytiker Sam Theodore i Scope Group om open banking, BaaS/BaaP (Banking-as-a-System og Banking-as-a-Platform) og embedded finance (finansielle tilbud fra ikke-finansielle tilbydere) vil være eksistensielle trusler for Europas banker?

Theodore påpeker at flere av de største bankene har vært flinke til å se på muligheter rundt samarbeid med selskaper som tilbyr embedded finance, eller i tilfelle, laget egne digitale tjenester selv. Og på den måte har skapt seg konkurransefortrinn mot de som ikke har kommet så langt.

Han peker også på at Europa ligger etter USA i dette som ligger under open banking, selv om flere bankkunder benytter seg av digitale tjenester i sine banker her.

«Vekstmuligheter på området i Europa er nesten uendelig. Det er millioner av SMB-er, hvor mange av dem kan være mulige samarbeidspartnere eller kunder i et nytt økosystem. Det er mulighetene når barrieren av mistillit blir brutt og riktig API-standardisering er vedtatt for å muliggjøre sømløs integrasjon over hele kontinentet», skriver han.

Theodore mener de mindre bankene er nødt til å melde seg på i å utvikle sin digitale flate.

«Nøkkelen til suksess er riktig teknologi, mer enn bare størrelse og produktdiversifisering. For embedded finance-samarbeid, vil helt vanlig og lavrisiko-produkter være det enkleste å integrere og forstå», skriver han.

Theodore mener bankene må være på før open banking tar det neste steget, og man risikerer å stå igjen på perrongen.

«Om mer produkter og tjenester vlir inkludert, som utlån og sparing innen open banking, kan open banking utvikle seg til å bli «open finance» og inkludere tjenster som forsikring og investering», skriver Theodore.

Aurskog Sparebank har mottatt sin første rating fra Scope

SMN: Får en mindre del av en mye større og mer lønnsom kake

Bulder Bank tror på kundevekst etter renteheving

Mer fra FinansWatch

Sparebanken Vest vil vekse i bedriftsmarknaden

Banken meiner Vestlandet vil bli vinnaren i framtidas lågutsleppssamfunn og ser eit stort vekstpotensiale innafor viktige næringar som sjømat, fornybar, maritim, samt prosessindustrien.

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch