Scope Group: De mindre bankene er nødt til å følge den digitale utviklingen

Banker som faller bakpå i å justere strukturen og operasjonen til det fremadstormende digital-først økosystemet, vil finne det vanskelig å være konkurransedyktige og lønnsomme, skriver en analytiker for Scope Group.
Scope Group gir blant annet ut kredittrating til banker verden over. | Foto: Scope Group
Scope Group gir blant annet ut kredittrating til banker verden over. | Foto: Scope Group

I en rapport om den digitale fremtiden i bankbransjen, spør analytiker Sam Theodore i Scope Group om open banking, BaaS/BaaP (Banking-as-a-System og Banking-as-a-Platform) og embedded finance (finansielle tilbud fra ikke-finansielle tilbydere) vil være eksistensielle trusler for Europas banker?

Theodore påpeker at flere av de største bankene har vært flinke til å se på muligheter rundt samarbeid med selskaper som tilbyr embedded finance, eller i tilfelle, laget egne digitale tjenester selv. Og på den måte har skapt seg konkurransefortrinn mot de som ikke har kommet så langt.

Han peker også på at Europa ligger etter USA i dette som ligger under open banking, selv om flere bankkunder benytter seg av digitale tjenester i sine banker her.

«Vekstmuligheter på området i Europa er nesten uendelig. Det er millioner av SMB-er, hvor mange av dem kan være mulige samarbeidspartnere eller kunder i et nytt økosystem. Det er mulighetene når barrieren av mistillit blir brutt og riktig API-standardisering er vedtatt for å muliggjøre sømløs integrasjon over hele kontinentet», skriver han.

Theodore mener de mindre bankene er nødt til å melde seg på i å utvikle sin digitale flate.

«Nøkkelen til suksess er riktig teknologi, mer enn bare størrelse og produktdiversifisering. For embedded finance-samarbeid, vil helt vanlig og lavrisiko-produkter være det enkleste å integrere og forstå», skriver han.

Theodore mener bankene må være på før open banking tar det neste steget, og man risikerer å stå igjen på perrongen.

«Om mer produkter og tjenester vlir inkludert, som utlån og sparing innen open banking, kan open banking utvikle seg til å bli «open finance» og inkludere tjenster som forsikring og investering», skriver Theodore.

Aurskog Sparebank har mottatt sin første rating fra Scope

SMN: Får en mindre del av en mye større og mer lønnsom kake

Bulder Bank tror på kundevekst etter renteheving

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også