Finanstilsynet: − Norske banker kan bli hardt rammet

Dersom verdensøkonomien går inn i en lengre periode med høy inflasjon, renteoppgang og lavere økonomisk vekst, kan norske banker bli hardt rammet, viser Finanstilsynets stresstest av bankenes soliditet.
Finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen. | Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen. | Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

I stresscenarioet svekkes husholdningenes økonomi kraftig, bedriftenes inntjening rammes hardt, og bankenes tap på utlån til ikke-finansielle foretak og husholdninger øker sterkt, heter det fra Finanstilsynet, som onsdag legger frem rapporten Finansielt utsyn.

− Kapitaldekningen i bankene faller betydelig. Nesten halvparten av bankene bryter de regulatoriske kravene til ren kjernekapital i løpet av stressperioden.

Finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen uttaler at Finanstilsynet forventer at bankene i sin kapitalplanlegging tar høyde for at det er betydelig usikkerhet om den økonomiske utviklingen.

− God soliditet er avgjørende for bankenes evne til å bære utlånstap og yte lån til kredittverdige kunder i nedgangstider, sier Baltzersen.

Finanstilsynet peker ellers på at lønnsomheten i de norske bankene er god, og bankenes tap på utlån har vært lave i 2021 og så langt i 2022. Bankene har i hovedsak opprettholdt soliditeten og har marginer til gjeldende kapitalkrav.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også