Bedre resultat for bankene i første kvartal

Sammenlignet med første kvartal i 2021 har bankene hatt økt netto renteinntekter og lavere utlånstap.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Bankenes samlede resultat før skatt tilsvarte 1,2 prosent av forvaltningskapitalen i første kvartal 2022, mot 1,1 prosent ett år tidligere, ifølge Finanstilsynets resultatrapport for første kvartal 2022.

Samlet egenkapitalavkastning økte med 0,9 prosentpoeng, til 11,5 prosent.

– Høyere netto renteinntekter var hovedforklaringen til det bedrede resultatet, hvor særlig økte innskuddsmarginer bidro positivt. Lavere tap på utlån bidro også til bedringen i resultat i første kvartal, skriver Finanstilsynet i en pressemelding.

Tilbakeføringer av tidligere tapsavsetninger bidro til at de samlede utlånstapene tilsvarte 0,04 prosent av utlån. Utlånsveksten var 5,7 prosent siste tolv måneder - ett prosentpoeng høyere enn ved utgangen av 2021. Økningen forklares i stor grad av høyere vekst til bedriftskunder.

Misligholdte lån gikk noe ned i første kvartal og tilsvarte 1,7 prosent av utlånsvolumet.

Det er en fortsatt nedgang i volumet av forbrukslån, og ved utgangen av første kvartal hadde foretakene i Finanstilsynets kartlegging av forbrukslån 6,1 prosent lavere utlånsvolum til norske kunder enn ett år tidligere.

– Justert for salg av porteføljer av misligholdte lån var reduksjonen 1,5 prosent. Misligholdte forbrukslån, inkludert utlån foretakene har til kunder i utlandet, tilsvarte 11 prosent av utlånsmassen, som var ett prosentpoeng lavere enn ved utgangen av 2021 og 4 prosentpoeng lavere enn ett år tidligere. Nedgangen i misligholdsnivået er påvirket av betydelige salg av porteføljer av misligholdte utlån, skriver Finanstilsynet.

Eidsberg Sparebank venter svakere resultater i år

Nidaros Sparebank: – Må nok regne med redusert vekst

Gjensidiges konsernsjef gir seg – Storebrand-leder overtar


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også