FinansWatch

IT-sikkerhetsekspert: – Bekymringsfullt at systemet ramler sammen av seg selv

Etter at det har vært trøbbel med både kortbetaling og nettbetaling de siste dagene stiller NTNU-professor spørsmål om den finansielle infrastrukturen er god nok i Norge.

Illustrasjonsfoto av kortterminal. | Foto: NTB

I et intervju med Nettavisen spør NTNU-professor og ekspert på IT-sikkerhet Kristian Gløsteen om infrastrukturen er mer sårbar enn det vi ønsker den skal være.

– Skadepotensialet er enormt, og det er bekymringsfullt at systemet ramler sammen av seg selv. Jeg mistenker at sikkerheten kan være lavere enn ønsket. For hvis det ramler sammen av seg selv, er det jo i hvert fall ikke utenkelig at noe annet kan få det til å ramle ordentlig sammen, sier han til Nettavisen.

For 16. mai var kortterminaler over hele landet nede, og Nets bekreftet at de hadde driftsproblemer der 130.000 terminaler kunne være berørt av feilen.

«En pågående hendelse forårsaker mislykkede transaksjoner for nettransaksjoner og terminaler i Norge. Vi undersøker saken.», skrev Nets på sine sider.

Gløsteen sine bekymringer går på at betalingsstrukturen slo seg ut av seg selv, og dermed lurer han på hva som vil skje om et angrep skulle klare å slå ut systemene.

– Ett formål med angrep kan være å slå ut betalingsinfrastruktur. Blir den slått ut en ukes tid, har vi en utfordring. De kan ødelegge en bank. Det er helt tenkbart. Konsekvensene kan vare i ukesvis og være ødeleggende nok til at det går skeis, sier han.

Trøbbel hos Nets skaper problemer med kortbetaling

Advarer mot bank-skattesmell: – Formueskatt for sparebanker er en svært dårlig idé

Aprila Bank med sitt beste kvartal – over 100 prosent utlånsvekst

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch