Finans Norge vil forlenge overgangsregelen for økt systemrisikobuffer

En forlenget overgangsregel er nødvendig for å unngå utilsiktede skjerpelser i bankenes kapitalkrav, mener Finans Norge.
Finansdepartementet | Foto: Lise Åserud / NTB
Finansdepartementet | Foto: Lise Åserud / NTB

Finansdepartementet har fastsatt endringer i norske bankers kapitalkrav som innebar at systemrisikobufferkravet ble økt til 4,5 prosent fra utgangen av 2020 for de større bankene, og fra utgangen av 2022 for de mindre bankene.

Det europeiske systemrisikorådet sluttet seg til det økte norske bufferkravet, og anbefalte at kravet også skal gjelde for utenlandske banker med virksomhet i Norge.

Finans Norge har nå anmodet Finansdepartementet om å forlenge overgangsregelen for økt systemrisikobuffer for de mindre bankene fra utgangen av 2022 til utgangen av 2025, skriver Finans Norge.

I brevet peker organisasjonen på at en forlenget overgangsregel er nødvendig for å unngå utilsiktede skjerpelser i bankenes kapitalkrav.

– Finansdepartementet fremla sin konklusjon om overgangsregelen i 2019, men siden den gang har det inntruffet flere endringer i utsiktene for det samlede bankregulatoriske rammeverket, sier Erik Johansen, direktør for bank og kapitalmarked i Finans Norge.

De viser til at departementet i 2019 presiserte at systemrisikobufferøkningen bare utgjorde en omlagt virkemiddelbruk i forbindelse med EØS-tilpasninger, som ikke skulle føre til reelle skjerpelser.

- Departementet viste samtidig til at de bankene som i utgangspunktet fikk de minste kapitalkravslettelsene som følge av EØS-tilpasningen, ville få en reell skjerpelse med den generelle økningen i systemrisikobufferen, skriver Finans Norge.

«Derfor fastsatte departementet en overgangsregel til utgangen av inneværende år, slik at de mindre bankene skulle få en tilpasning av sine bankspesifikke pilar 2-kapitalkrav, før systemrisikobufferøkningen skulle tre i kraft, slik at utilsiktede skjerpelser ble unngått».

– Vi kan ikke se at Finanstilsynet, som fastsetter de bankspesifikke pilar 2-kravene, så langt har tilpasset disse til den reelle kapitalkravsskjerpelsen som systemrisikobufferøkningen utgjør, og som ikke var begrunnet med økt risiko. Derfor ber vi nå om at overgangsregelen forlenges med tre år, ettersom de minste bankene får sine pilar 2-krav fastsatt om lag hvert tredje år, sier Johansen ifølge Finans Norge.

Banksjef oppgitt over hva bankpakken inneholder: – Ubegripelig

Finanstilsynet endrer regler for solvenskapitalkravet for pensjonskasser

Motsyklisk kapitalbuffer heves


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også