Analytiker overrasket over nedgang i konkurser

– Det er overraskende at antallet konkurser går ned i en tid hvor kostnadene til bedriftene går mye opp, sier analytiker Brit Elise Melhus i Dun & Bradstreet.
Alle bransjer har nedgang i konkurser og tvangsavviklinger i april, og bransjen med størst nedgang er i detaljhandel. | Foto: Colourbox
Alle bransjer har nedgang i konkurser og tvangsavviklinger i april, og bransjen med størst nedgang er i detaljhandel. | Foto: Colourbox

Antall konkurser og tvangsavviklinger gikk ned med til sammen 24,9 prosent i april sammenlignet med samme måned i fjor, ifølge analyseselskapet Dun & Bradstreet.

Antallet bedrifter som gikk konkurs i april har gått ned med 23,4 prosent, og antallet bedrifter som har blitt tvangsavviklet av myndighetene har gått ned med 30,9 prosent.

Samlet gikk 24,9 prosent færre bedrifter over ende i april enn i samme måned i fjor. Men økning i konkurser tidligere i år gjør at det samlet er 6,3 prosent flere konkurser og tvangsavviklinger hittil i år enn i samme periode i fjor.

– Antallet konkurser økte med hele 18,9 prosent i første kvartal, og det er derfor svært overraskende at antallet konkurser gjør helomvending og plutselig går mye ned, sier analytiker Brit Elise Melhus i Dun & Bradstreet (tidligere Bisnode), i en pressemelding.

Hun viser til at norske bedrifter fortsatt skylder milliarder i utsatte skatter og avgifter fra pandemien, og i tillegg opplever rekordhøye innkjøpspriser, strømpriser og drivstoffpriser.

– Alt tyder på at det skal bli flere konkurser, men det lar tydeligvis vente på seg, sier Melhus.

Alle bransjer har nedgang i konkurser og tvangsavviklinger i april, og bransjen med størst nedgang er i detaljhandel, som opplever en nedgang på 44 prosent i antallet konkurser og tvangsavviklinger sammenlignet med samme måned i 2021.


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også