Lave tap på utlån bidro til høyere resultat for bankene

Hovedårsaken til at bankenes resultater økte i fjor er et betydelig lavere tap på utlån, skriver Finanstilsynet i rapport.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

For forsikringsforetak og pensjonskasser var det særlig utviklingen i aksjemarkedene som bidro positivt, mens skadeforsikrings-foretakene i tillegg viste bedring i resultatet fra forsikringsvirksomheten.

Bankenes resultater økte i hovedsak som følge av betydelig lavere tap på utlån enn i 2020, ifølge Finanstilsynet.

Bankenes samlede resultat før skatt var 27 prosent høyere i 2021, enn året før.

Samlet egenkapitalavkastning økte med halvannet prosentpoeng, til 10,7 prosent.

Lavere tap på utlån var hovedårsaken til den bedrede lønnsomheten. Betydelige tilbakeføringer av tidligere tapsavsetninger i flere av de store bankene bidro til at de samlede utlånstapene tilsvarte 0,1 prosent av utlån, sammenlignet med 0,5 prosent ett år tidligere, skriver Finanstilsynet i Resultatrapport for finansforetak.

Lavere driftsinntekter enn året før, sett i forhold til forvaltningskapitalen, førte til at det totale kostnad/inntektsforholdet økte noe, til 45 prosent. Utlånsveksten var 4,7 prosent siste tolv måneder. Tolvmånedersveksten var noe høyere enn kvartalet før, i stor grad som følge av økt utlånsvekst til bedriftskunder.

Misligholdte lån tilsvarte 1,8 prosent av utlånsvolumet, en nedgang fra 2,1 prosent ett år tidligere, ifølge rapporten.

Synkende volum av forbrukslån

Foretakene i Finanstilsynets kartlegging av forbrukslån hadde en nedgang i utlånsvolum til norske kunder på 11 prosent i 2021.

Justert for salg av porteføljer av misligholdte lån var reduksjonen på 6 prosent. Misligholdte forbrukslån, inkludert utlån foretakene har til kunder i utlandet, tilsvarte nær 12 prosent av utlån ved utgangen av 2021. For banker med forbrukslån som hovedaktivitet var misligholdsandelen 16 prosent av utlån. Misligholds-nivået er noe lavere enn ett år tidligere, påvirket av betydelige salg av porteføljer av misligholdte utlån, skriver Finanstilsynet.

Mener en stor del av lønnsøkningen i finans skyldes kompetanseskiftet

Undersøkelse: Seks av ti ansatte i finans er ansattaksjonærer

Totens Sparebank med 13 prosent utlånsvekst


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også