DN: DNB krevde bruk av bankens egen meglerkjede

Kunder i DNB fikk ifølge banken beskjed om at DNB kan legge høyere verdi til grunn dersom kunden bruker bankens egen meglerkjede til å taksere boligen. DNB avviser at banken har en slik praksis.
Kjerstin Braathen er konsernsjef i DNB. | Foto: DNB
Kjerstin Braathen er konsernsjef i DNB. | Foto: DNB

Dette skriver DN. 22.03.22: Saken er oppdatert med kommentarer fra DNB.

Det ulovlig å koble finansieringsvilkår til valg av megler, ifølge Finanstilsynet.

Overfor kunder som søker finansieringsbevis, har DNB kommunisert at banken vil føle seg tryggere dersom verdivurderingen gjøres av bankens eget meglerforetak, ifølge kundedialog DN har fått innsyn i.

En lånesøker fikk beskjed om at ti prosent nedskriving av boligverdien er hovedregelen både i DNB og andre banker, ifølge en epostutveksling fra i fjor som DN viser til.

DNB avviser overfor DN at banken praktiserer slike krav, og sier den ser alvorlig på innholdet DN har forelagt fra epostene.

– Lovverket og våre rutiner er tydelige. Dersom det skulle være riktig at vilkårene ved finansieringstilbud er presentert på den måten som DN gjengir, ville det være brudd på bankens rutiner og noe vi ville sett alvorlig på, skriver kommunikasjonsdirektør Vibeke Hansen Lewin i en epost til avisen.

Reagerer

Lewin sier i en e-post til FinansWatch at de ikke kan få fulgt opp saken ettersom DN bruker anonyme kilder og ikke har lagt frem dokumentasjon for hendelsen.

– Uten å få innsyn i de anonyme beskrivelsene DN refererer til har vi ingen mulighet til å vurdere om DNs fremstilling av kommunikasjonen stemmer, skriver Lewin i sin e-post.

Hun skriver at i enkelte tilfeller er det mer usikkerhet rundt verdivurderinger på grunn av boligtype eller lokale markedsforhold, men at rutinen da er at det hentes inn flere verdivurderinger.

«Det kan være vanskelig å forutsi hva en bolig faktisk vil bli solgt for når den skal selges i markedet. Det vil alltid være noe usikkerhet knyttet til verdivurderingene, som settes individuelt basert på bla. boligtype og lokale markedsforhold. Derfor legger banken inn en sikkerhetsmargin for å redusere risikoen for både kunden og banken. Vi skiller ikke mellom meglerforetak når vi setter sikkerhetsmarginen. Dersom det er usikkerhet knyttet til en verdivurdering, er det god kredittpraksis å gjøre flere undersøkelser eller hente inn vurdering fra en annen megler for å få flere holdepunkter», skriver Lewin.

Én av fem ansatte har sluttet i Sbanken siden starten av 2021

Thomassen: Ingen utviklere får sparken etter oppkjøpet

DNBs oppkjøp av Sbanken var første gang Konkurranseklagenemnda omgjorde et avslag – nå foreslås nemnda avviklet

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også