FinansWatch

Kina-basert investeringsbank stanser lån til Russland

Den Kina-baserte investeringsbanken AIIB stanser lån til Russland og Hviterussland. Landene er ilagt omfattende sanksjoner som følge av krigføringen i Ukraina.

Kinas president Xi Jinping forlater podiet etter å ha talt under åpningsseremonien til Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) i 2016. | Foto: Mark Schiefelbein / AP

I en uttalelse heter det at all aktivitet tilknyttet Russland og Hviterussland er satt på vent for å verne om bankens interesser. Videre heter det at banken følger aktivt med.

Banken ble startet i 2016 etter et initiativ fra Kinas president Xi Jinping. Hensikten med den er å bidra til utvikling av infrastruktur i Asia. USA har regnet den som en konkurrent til den amerikanskledede Verdensbanken og Den asiatiske utviklingsbanken, som ledes av Japan, og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Russland er, sammen med blant andre Norge, blant de stiftende medlemmene i banken, og har en andel på rundt 6 prosent, i tillegg til en plass i styret. Moskva er tredje største aksjonær etter Kina, som har nesten 27 prosent av stemmene, og India.

Av bankens nettsider framgår det at den har godtatt to russiske prosjekter med 800 millioner dollar i finansiering.

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch