Hvitvaskingsekspert tror Norge er en attraktiv sluse for sanksjonerte russere

Russiske personer og virksomheter som blir rammet av økonomiske sanksjoner vil mest sannsynlig utnytte Norges legitimitet internasjonalt til å sluse penger inn og ut av landet.
Finansdistriktet Barcide i Bjørvika i Oslo. | Foto: Johan Stub
Finansdistriktet Barcide i Bjørvika i Oslo. | Foto: Johan Stub

Det er iverksatt kraftige økonomiske sanksjoner mot Russland etter invasjonen av Ukraina. Det fører til en økonomisk krise i landet som igjen gjør at sanksjonerte russere vil se etter muligheter for å flytte penger inn og ut av landet.

De som hjelper sanksjonerte russere kan bli bøtelagt for sanksjonsbrudd.

– Det er veldig sannsynlig at sanksjonerte personer, inkluderte sanksjonerte russere, nå prøver å bruke Norge for å sluse penger videre til andre land via de globale finanssystemene. Det å ha midler i Norge gir pengene et skinn av legitimitet. Norge er et land med politisk og økonomisk stabilitet, vi har lav grad av korrupsjon og regnes generelt for å være et lavrisiko-land, sier jurist Julie Odden, spesialist på hvitvasking og finansiell kriminalitet i Vega Integrity til DN.

De sanksjonerte personene vil ifølge Odden ty til hvitvaskingsteknikker for å omgå sanksjonene og dersom de lykkes vil en bank som gjennomfører en transaksjon for dem kunne bli skyldig i indirekte sanksjonsbrudd.

– Sanksjonsreglene er nå blitt så brede at du også kan straffes for slik indirekte finansiering eller handel, sier Odden.

Oljefondet trekker seg ut av Russland

Russlands sentralbank øker styringsrenten til 20 prosent

EU vil fryse midlene til Russlands sentralbank

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå


Les også