FinansWatch

AP News: Kan kaste Russland ut fra banksystemet SWIFT

Det vurderes hvilke sanksjoner som kan rettes mot Russland etter landets angrep mot Ukraina. Noe av det strengeste kan være å utestenge landet fra banktjenesten SWIFT.

Den amerikanske sentralbanken FED. | Foto: REUTERS/REUTERS / X01576

Torsdag morgen kom nyheten om at Russland gikk til angrep mot Ukraina. Flere stormakter og europeiske land har gått ut og sagt at det vil komme sanksjoner mot Russland for deres handlinger.

Det amerikanskse nyhetsbyrået AP News (Associated Press) legger frem et par forslag til hvilke sanksjoner man kan gi Russland, der et par av dem retter seg mot banksystemer.

Det første AP nevner er banktjenesten SWIFT. Et system som gjør at banker verden over kan sende penger seg imellom. En utestengelse fra systemet vil være en av de tøffeste sanksjonene man kan gi landet, da man vil kutte de aller fleste internasjonale handler for landet.

Allikevel påpeker AP at det nok vil være i tøffeste laget, da en utestengelse fra systemet kan gjøre at flere land begynner å se seg etter andre tjenester å benytte seg av. Utkastelse av Russland fra systemet ble vurdert i 2014, men valget falt til slutt på å ikke gjøre det, da det ville skade økonomien til flere land.

Det andre alternativet er «dollar clearing». At USA kan blokkere russiske banker fra clearingen av dollar mot den amerikanske sentralbanken. Dollar er den mest dominerende valutaen i verdenshandelen, og transaksjoner i dollar blir klarert mot den amerikanske sentralbanken eller amerikanske finansinstitusjoner. Det betyr at utenlandske banker må ha tilgang til de amerikanske finanssystemene for å handle i dollar.

Norges Bank avblåste krise-tiltak

Professor i økonomisk historie: – Krig kan være veldig inflasjonsdrivende

Sparebank 1 Nord-Norge følger situasjonen i Ukraina tett

Mer fra FinansWatch

– De som ikke satser på dette vil tape terreng

Finansbransjen må reflektere samfunnet ellers. – Som kvinner representerer vi både halvparten av kompetansen, men også kundegrunnlaget, til de vi skal betjene, sier konsernsjef Benedicte Fasmer i Sparebank 1 SR Bank.

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch