Sentralbanksjefen roser etterfølgeren Jens Stoltenberg: – En glimrende økonom

Avtroppende sentralbanksjef Øystein Olsen tror Jens Stoltenberg vil håndtere sin nye jobb på glimrende vis. Olsen vil ikke kritisere arvtakerens Ap-medlemskap.
Øystein Olsen tok i mot pressen før sin siste tale som sentralbanksjef. | Foto: Lise Åserud / NTB
Øystein Olsen tok i mot pressen før sin siste tale som sentralbanksjef. | Foto: Lise Åserud / NTB
NTB-Marius Helge Larsen

– Stoltenberg er meget godt skodd for jobben. Han har helt spesiell og unik erfaring. Både hjemmefra og nå ute. Han er en glimrende økonom, sier Olsen til NTB.

Torsdag kveld holdt Olsen sin siste årstale som sentralbanksjef etter 11 år i sjefsrollen. Etter hvert er det nåværende Nato-sjef Jens Stoltenberg som skal overta stafettpinnen.

Stoltenberg har gjort det klart at han vil beholde sitt medlemskap i Arbeiderpartiet – til tross for Norges Banks uavhengige rolle.

– Jeg har ingen tanker om stemmegivning eller partimedlemskap. Det må være lov, tror jeg, i vår type samfunn, sier Olsen.

Trygg på Stoltenbergs integritet

Han legger til at de fleste i Norge kjenner til Stoltenberg fra tiden han var politiker og statsminister. Selv har Olsen også jobbet under ham som byråkrat i Finansdepartementet.

– Jeg er helt trygg på at med hans profesjonalitet, hans integritet og hans innsikt, så vil han håndtere det på en glimrende måte – også i forhold til sentralbankens rolle og uavhengighet, sier Olsen.

Toner ned handlingsregelen

I sin siste årstale, sparker sentralbanksjefen litt bein under handlingsregelen, en innovasjon som både han og Jens Stoltenberg var sentrale i å utvikle i 2001. Den gang var Stoltenberg statsminister, mens Olsen var ekspedisjonssjef i Økonomiavdelingen i Finansdepartementet

– Handlingsregelen kan ikke lenger brukes som en streng retningslinje for budsjettpolitikken fra det ene året til det andre, sier Olsen i talen.

Han understreker at dette er noe han har sagt flere ganger før om regelen som bestemmer hvor mye oljepenger regjeringen bør bruke i statsbudsjettet.

– Dette har politikerne skjønt. Og de har praktisert det en god stund. Det må forstås som at jeg samler noen tråder i min siste tale, og minner politikerne om hvor viktig det er å ikke følge denne budsjettretningslinjen sånn år for år.

Tema i første og siste tale

Handlingsregelen begrenser bruken av oljepenger over statsbudsjettet til 3 prosent av oljefondet. I sin første tale i 2012 tok Olsen til orde for å kutte det daværende nivået fra 4 til 3 prosent. Det ble blankt avvist av statsminister Stoltenberg. I 2017 satte imidlertid Erna Solbergs (H) regjering ned handlingsregelen med 1 prosentpoeng.

Selv om OIsen toner ned nytten av en slik regel, mener han ikke at den har spilt helt fallitt.

– Dette systemet har tjent oss vel gjennom mer enn 20 år, i en periode der økonomien også har vært utsatt for sterke forstyrrelser. Men det har vært læring underveis. Én lærdom er at en strengt regelstyrt økonomisk politikk ikke er formålstjenlig, sier Olsen.

Uavhengighet

I den avsluttende talen trekker Olsen også noen historiske linjer, helt tilbake til da den første årstalen ble holdt for 100 år siden av Nicolai Rygg.

Siden den gang har sentralbanken også vært inne i en 40 år lang periode da regjeringen styrte pengepolitikken, før banken igjen ble uavhengig, noe Olsen også er inne på i sin tale.

– Sentralbanken må ha en uavhengighet. Det er ikke noe enten eller det for meg, slår han fast.

Samtidig er det sånn at det nå er regjeringen som utnevner etterfølgeren, en tidligere statsminister. Det synes ikke Olsen er rart.

– Nei. Vi lever jo ikke i et vakuum. Vi lever ikke uavhengig av et politisk system. Men det skal være en armlengdes avstand i pengepolitikken, sier han.

Ikke uavhengig fond

Men ett poeng synes han har forsvunnet litt i debatten om ansettelsen av ny sentralbanksjef og spørsmålet om uavhengighet.

– Når det gjelder sentralbankens rolle, er uavhengigheten i høysetet. Men når vi forvalter oljefondet, som er en veldig viktig oppgave, så er vi slett ikke uavhengige. Der er vi en agent.

Han påpeker at det er regjeringen som bestemmer mandatet for fondet.

– Alle viktige beslutninger som påvirker hvordan det går med fondet, er egentlig tatt av regjeringen og forankret i Stortinget, påpeker Olsen.

Ikke alene

Uansett så kommer ikke Stoltenberg til å stå for avgjørelsene som sentralbanksjef alene, understreker forgjengeren.

– Som sentralbanksjef står du i spissen og formidler beslutninger, men du baserer deg på kollektive beslutninger i komiteer eller styret, med veldig mange kompetente mennesker.

Dette har Olsen allerede formidlet til Stoltenberg – altså hvor mange bra kollegaer han kommer til å få.

– Han har jo søkt en jobb hvor oppgavene er veldig kjente for ham. Men så er han ikke så godt kjent med organisasjonen, for han har ikke jobbet innenfor Norges Bank, sier Olsen.

Voss Sparebank er ikke tilfreds med utlånsveksten

Nordea: – Opplever at kundene våre har tatt eierskap til bærekraftstemaet

Ida Wolden Bache konstituert som midlertidig sentralbanksjef

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også