Kryptovaluta som egenkapital: DNB sa nei, Handelsbanken sa ja

Hvitvaskingsreglene i Norge gjør det vanskelig for bankene å la kundene bruke gevinst fra kryptovaluta til blant annet egenkapital for boligkjøp. I påvente av ny regulering må bankene vurdere sakene selv.
Arkvibilde. Handelsbanken og Sparebank 1 ga finansieringsbevis til en kunde som ville bruke gevinst fra kryptovaluta som egenkapital. | Foto: PHIL NOBLE/REUTERS / X01988
Arkvibilde. Handelsbanken og Sparebank 1 ga finansieringsbevis til en kunde som ville bruke gevinst fra kryptovaluta som egenkapital. | Foto: PHIL NOBLE/REUTERS / X01988

Det har vært flere saker i norske medier som omhandler bruk av gevinst fra kryptovaluta som egenkapital. Norske banker har i hovedsak sagt nei til å la kundene disponere slike gevinster til blant annet egenkapital fordi de mener opphavet til pengene ikke er sporbart nok til at man kan utelukke at kryptovalutaen ikke har vært brukt til hvitvasking eller terrorfinansiering.

Samtidig sitter det et økende antall nordmenn med store verdier i kryptovaluta og håper verdiene kan brukes som egenkapital på linje med andre kapitalgevinster.

E24 skriver nå at Mathias Martinsen (30) har fått innvilget et boligkjøp med penger som stammer fra handel med kryptovaluta. Det er Handelsbanken som har innvilget lånet, skriver E24. Også Sparebank 1 var villig til å gi Martinsen lån med egenkapitalen.

Mannen har brukt flere måneder på å søke om finansieringsbevis i norske banker, og fikk avslag fra blant annet DNB.

– Det var veldig godt å få finansieringsbevis etter å ha blitt «kastet på gaten» av DNB. Så jeg har skjønt at avslaget hos DNB handlet om dem, ikke om meg, sier Mathias Marthinsen til E24.

Martinsen sendte inn all dokumentasjon han hadde om handlene sine til bankene. Bankene vurderte innholdet i dokumentasjonen ulikt i forhold til om sporbarheten var god nok, men Sparebank 1 og Handelsbanken kom altså til at i dette tilfellet var handlene godt nok dokumentert til å utelukke hvitvasking og terrorfinansiering.

Storebrand kåret til det beste forsikringsselskapet i verden på bærekraft

Finanstilsynet krever at Mybank bytter styremedlemmer

Økokrim: – I fjor var det fire domfellelser for overgrep mot barn som startet med meldinger om mistenkelige transaksjoner 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også