FinansWatch

50 år siden: «Ingen tvil om at sjekkbruk er en hendig form som betalingsmåte»

Det er 50 år siden en distrikskonsulent i sparebankene i Agder måtte berolige folket med at bankene ikke ville ilegge folk gebyr for å bruke sjekkheftet.

Sjekken har sett slik ut siden 1997. | Foto: Bits

Det er Agderposten som i sin spalte «50 år siden» gjengir følgende sak:

«Sparebankene vil ikke ta gebyr for sjekk-blanketter, fastslår distriktskonsulent i fylkets sparebanker, Leif Tore Langemyr.

– Det er ingen tvil om at sjekkbruk er en hendig form som betalingsmåte, og i sparebankene har det overhodet ikke vært drøftet å innkassere gebyr, er hans kommentar til meldinger i avisene om at enkelte norske banker har vurdert dette spørsmålet. - Riktignok har det vært rettet kritikk mot at lønnskontoinnehaverne og andre bruker sjekkheftene til mindre beløp og således øker arbeidsbyrden for bankene. Men vi ser det slik at sjekkbruk også for mindre beløp har sin berettigelse», het det i Aderposten for 50 år siden.

Sjekkbruk var også i søkelyset i Stavanger Aftenblad for 50 år siden, den 23.august 1971. Avisen gjengir følgende sak:

«Kontobevis for sjekk-kundene

For å forsøke å forsøke å komme sjekkbedragerier til livs, skal bankene ta i bruk såkalte kontobevis. Alle bankene i Stavanger - unntatt Sparekassen, som har tatt i bruk sin egen ordningen, skal innføre ordningen, fra neste måned, forteller personalsekretær Terje Våge i Bøndernes Bank til Aftenbladet. Det går nu ut melding til alle personlige sjekkonto-kunder, om at kontobevis ligger klartil avhenting i den banken vedkommende er kunde. Kontobeviset er bankens svar til kravet fra handelsstanden om å gjøre sjekk bruken mer sikker, med tanke på å unngå tap som oppstår ved at urette personer bruker et sjekkhefte»

Sjekk i dag

Ifølge Bits er sjekk er en ekstremt lite brukt betalingstjeneste i dag. Bruken er nesten ikke målbar siden tilgjengelig statistikk i mange tilfeller også omfatter bankremisser.

Finans Norge vil ha endringer i lovforslag om forsikringssalg

Gjensidige: – Skadeomfanget mindre enn fryktet

Nordea: – Topp fem-rangering innen ESG er en god anerkjennelse 

Mer fra FinansWatch

– Norske Fintechs bør satse internasjonalt

Finansforbundet har kartlagt den økonomiske utviklingen blant norske fintech-selskaper. Konklusjonen er at det er tøft å lykkes som norsk fintech, men at det er betydelig vekst i omsetning for aktørene, og at det er mange som virkelig satser.

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch