Nordmenns forbruksgjeld gikk ned i 2021

Nordmenn hadde en samlet forbruksgjeld på 150,1 milliarder kroner i desember. Det er en nedgang på 6,8 prosent fra desember året før.
Illustrasjonsfoto. | Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
Illustrasjonsfoto. | Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
NTB

Nedgangen var på 10,9 milliarder kroner fra 2020 til 2021 og kom etter en nedgang på 12,7 milliarder kroner året før, viser ferske tall fra Gjeldsregisteret.

– Med tanke på forebygging av gjeldsproblemer er det positivt at trenden med nedgang i forbruksgjelden fortsatte gjennom 2021, sier daglig leder Egil Årrestad i Gjeldsregisteret i en pressemelding.

Den samlede forbruksgjelden økte i november, men gikk så tilbake igjen i desember. Gjeldsregisteret setter dette i sammenheng med at myndighetene innførte nye tiltak for å begrense spredning av omikronvarianten av koronaviruset.

I et innlegg på Finans Norges hjemmesider påpeker forbrukerpolitisk direktør i Finans Norge, Gry Nergård, at tallene bekrefter at de ulike tiltakene som skal motvirke høy forbruksgjeld virker.

– Samtidig gir ikke gjeldsregistrene et helhetlig bilde av nordmenns gjeld. Det er kun utviklingen i usikret kreditt som fremgår av disse. Per i dag vet vi ikke hvor stor andel av nedgangen som skyldes refinansiering der usikret gjeld flyttes over til sikret gjeld. Finans Norge har bedt Barne- og Familiedepartementet om å utvide gjeldsregistrene til å omfatte også annen gjeld, som boliglån og annen pantesikret gjeld flere ganger. Forhåpentligvis vil de utvide loven og forskriften slik at vi kan gi et mer komplett gjeldsbilde i løpet av 2022, uttaler Nergård. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også