Lokale banksjefer uenig i analytikers «dødsliste»

Banksjefene i Grong og Hegra Sparebanker avviser at det det blir så tøft at de må avvikle driften innen 10 år, slik som bankanalytiker Joakim Svingen i Arctic Securities spår.
Grong Sparebank
Grong Sparebank

Det var på en finansiell fagdag i regi av Norges Bank i forrige uke at bankanalytiker Joakim Svingen i Arctic Securities uttalte at dagens 93 sparebanker i løpet av ti år kan være redusert til under 40 i antall. Bakgrunnen for dette skal være økte myndighetskrav.

På «dødslisten» til Svingen står både Grong Sparebank, Åsen Sparebank og Hegra Sparebank, i tillegg til en rekke mindre trønderske banker, skriver Trønder-Avisa.

– Det er kompleksiteten i det å drive bank som blir utfordrende for de aller minste. Men samtidig, de siste 40-50 årene har vi hørt at småbankene vil forsvinne. Det har ikke skjedd, selv om vi ser at det er flere bankfusjoner i dag enn på lenge, sier administrerende banksjef Jon Håvard Solum i Grong Sparebank til lokalavisen.

– Som et eksempel på myndighetskrav, har bankene fått et stort ansvar for å avdekke hvitvasking og svart arbeid. det er betydelige krav som vi bruker fire-fem årsverk på, legger Solum til.

Han understreker samtidig at han ikke føler banken treffes av Svingens analyse.

Trønder-Avisa skriver videre at også administrerende banksjef Arne Martin Laukvik i Hegra Sparebank er av samme oppfatning som sin kollega i Grong, og mener at bankene i Nord-Trøndelag har de aller beste forutsetninger for å drive god bankvirksomhet. Også etter 2030.

– Nord-Trøndelag er et vekstområde, og vi kan fortsatt utvikle oss videre. Beskrivelsen fra bankanalytiker Svingen er bare en lek med tall. Det er nesten ikke avskallinger på banker, annet enn to-tre fusjoner i året, sier Laukvik til avisen.

Bankanalytiker mener flere sparebanker er i faresonen

Derfor tror ikke banksjefen i Tolga-Os at sparebankene vil dø

Sparebankforeningen: – En unnlatelsessynd om bankene ikke er bevisste på å ta grep om egen utvikling 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også