Bankene tapte mindre enn fryktet under pandemien

Bankenes tap som følge av pandemien det siste året ble mindre enn Norges Bank fryktet. Utsiktene for finansiell stabilitet er bedre enn i fjor.
Visesentralbanksjef Ida Wolden Bache under fremleggingen av Finansiell Stabilitet 2021. | Foto: Terje Bendiksby / NTB
Visesentralbanksjef Ida Wolden Bache under fremleggingen av Finansiell Stabilitet 2021. | Foto: Terje Bendiksby / NTB
NTB

– En av hovedkonklusjonene er at det finansielle systemet har klart seg godt under koronapandemien, sier visesentralbanksjef Ida Wolden Bache i forbindelse med fremleggelsen av rapporten Finansiell stabilitet 2021.

I den årlige rapporten ser Norges Bank på hvor robust det finansielle systemet er og hvor utsatt det er for forstyrrelser. I fjor høst poengterte sentralbanken at økningen i smitteomfanget her i landet, utgjorde en betydelig usikkerhet for bankene.

Nå er konklusjonen at tapene for bankene ble mindre enn fryktet, at gjenåpningen av samfunnet har gitt en markert oppgang i norsk økonomi og at aktiviteten er høyere enn før koronapandemien.

– Usikkerheten er redusert, sier Bache.

Men sentralbanken understreker at det fortsatt er fare for forstyrrelser som kan svekke den finansielle stabiliteten. En smitteoppblomstring kan dempe oppgangen i økonomien, og en brå økning i renter og risikopremier globalt kan gi forstyrrelser som forplanter seg i det norske finansielle systemet.

Finans Norge mener regjeringens budsjettforslag raserer IPS-ordningen

Sparebank 1 Ringerike Hadeland: – Hypotesen vår er at befolkningsveksten her blir stor

Bankforsker: – Bankene er kjipe 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også