Refinansieringslån til Instabank tar banken til nye høyder

Sterk vekst i utlån gir rekordresultat for Instabank i tredje kvartal. Hittil i år er overskuddet mer enn doblet fra fjoråret, takket være lavere utlånstap og utlånsvekst.
Administrerende direktør Robert Berg i Instabank. | Foto: Instabank
Administrerende direktør Robert Berg i Instabank. | Foto: Instabank

Instabank oppnådde en avkastning på egenkapitalen på 16,6 prosent i tredje kvartal 2021, opp 6,5 prosentpoeng fra 10,1 prosent i samme periode i 2020.

Resultat etter skatt i tredje kvartal ble 24,4 millioner kroner, opp fra 13,2 millioner i samme periode i fjor.

– Organisasjonen leverer på strategien om å bli en mer diversifisert bank med lavere risiko og dermed lavere tap. Instabank har fortsatt en svakt økende portefølje av usikrede lån, men en tredel av utlån i Norge er nå pantesikrede lån. En helt marginal andel av pantesikrede utlån er i mislighold, og samlet er bankens utlånstap langt innenfor de mål styret har satt, sier Robert Berg, administrerende direktør i Instabank, i en pressemelding.

Konsernets netto renteinntekter i kvartalet ble 76,2 millioner kroner, mot 54,6 millioner i tredje kvartal 2020.

Instabank leverte netto utlån på 298 millioner kroner i tredje kvartal. Banken forventer å overstige målet om 1 milliard kroner i netto utlån iløpet av 2021, og har så langt i år kommet til 838 millioner kroner.

Andreprioritetslånet som Instabank presenterte for under to år siden, får mye av æren for utlånsveksten. Andreprioritetslån med pant i bolig steg med 212 millioner kroner i tredje kvartal og er oppe på 794 millioner kroner så langt i år.

– De fleste av våre lånekunder som tar opp 2.prioriets pantelån, gjør dette for å refinansiere forbrukslån og kredittkortgjeld. Vi setter imidlertid som krav at gjelden som ønskes refinansiert ikke er misligholdt. Dette bidrar til at vi har en lavere risiko i denne porteføljen enn andre aktører i dette segmentet. Vi har også et prinsipp om at våre kunder ikke må samle alle sine engasjementer i Instabank, slik mange andre banker krever. De skal være bedre stilt økonomisk etter at de har fått innvilget et lån hos oss, enn de var tidligere, sier Berg.

Totalt netto utlånsvekst i Norge kom på 269 millioner kroner så langt i år. Der 57 millioner kroner kommer fra usikrede lån.

Instabank sin kostnadsprosent ble 38,5 prosent i tredje kvartal.

Utlånstap i tredje kvartal kom på 20,5 millioner kroner. Opp fra 17,6 millioner i tredje kvartal i fjor. Hittil i år ligger tap på utlån på 57,8 millioner kroner, ned fra 73,6 millioner på tilsvarende periode i 2020.

BRAbank ønsker Bank Norwegian-aksjonærene velkommen

Instabank har lånt ut 582 millioner kroner i lån med andreprioritets pant i bolig på halvannet år

Sikrede forbrukslån blir ikke registrert i Gjeldsregisteret: – Dette vil ikke bli løst uten en lovendring 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også