FinansWatch

Refinansieringslån til Instabank tar banken til nye høyder

Sterk vekst i utlån gir rekordresultat for Instabank i tredje kvartal. Hittil i år er overskuddet mer enn doblet fra fjoråret, takket være lavere utlånstap og utlånsvekst.

Administrerende direktør Robert Berg i Instabank. | Foto: Instabank

Instabank oppnådde en avkastning på egenkapitalen på 16,6 prosent i tredje kvartal 2021, opp 6,5 prosentpoeng fra 10,1 prosent i samme periode i 2020.

Resultat etter skatt i tredje kvartal ble 24,4 millioner kroner, opp fra 13,2 millioner i samme periode i fjor.

– Organisasjonen leverer på strategien om å bli en mer diversifisert bank med lavere risiko og dermed lavere tap. Instabank har fortsatt en svakt økende portefølje av usikrede lån, men en tredel av utlån i Norge er nå pantesikrede lån. En helt marginal andel av pantesikrede utlån er i mislighold, og samlet er bankens utlånstap langt innenfor de mål styret har satt, sier Robert Berg, administrerende direktør i Instabank, i en pressemelding.

Konsernets netto renteinntekter i kvartalet ble 76,2 millioner kroner, mot 54,6 millioner i tredje kvartal 2020.

Instabank leverte netto utlån på 298 millioner kroner i tredje kvartal. Banken forventer å overstige målet om 1 milliard kroner i netto utlån iløpet av 2021, og har så langt i år kommet til 838 millioner kroner.

Andreprioritetslånet som Instabank presenterte for under to år siden, får mye av æren for utlånsveksten. Andreprioritetslån med pant i bolig steg med 212 millioner kroner i tredje kvartal og er oppe på 794 millioner kroner så langt i år.

– De fleste av våre lånekunder som tar opp 2.prioriets pantelån, gjør dette for å refinansiere forbrukslån og kredittkortgjeld. Vi setter imidlertid som krav at gjelden som ønskes refinansiert ikke er misligholdt. Dette bidrar til at vi har en lavere risiko i denne porteføljen enn andre aktører i dette segmentet. Vi har også et prinsipp om at våre kunder ikke må samle alle sine engasjementer i Instabank, slik mange andre banker krever. De skal være bedre stilt økonomisk etter at de har fått innvilget et lån hos oss, enn de var tidligere, sier Berg.

Totalt netto utlånsvekst i Norge kom på 269 millioner kroner så langt i år. Der 57 millioner kroner kommer fra usikrede lån.

Instabank sin kostnadsprosent ble 38,5 prosent i tredje kvartal.

Utlånstap i tredje kvartal kom på 20,5 millioner kroner. Opp fra 17,6 millioner i tredje kvartal i fjor. Hittil i år ligger tap på utlån på 57,8 millioner kroner, ned fra 73,6 millioner på tilsvarende periode i 2020.

BRAbank ønsker Bank Norwegian-aksjonærene velkommen

Instabank har lånt ut 582 millioner kroner i lån med andreprioritets pant i bolig på halvannet år

Sikrede forbrukslån blir ikke registrert i Gjeldsregisteret: – Dette vil ikke bli løst uten en lovendring 

Mer fra FinansWatch

Skal rekruttere unge talenter til finansbransjen

– Vi ønsker å være den naturlige samarbeidspartneren når selskaper i finanssektoren skal se etter sitt neste talent. Det er attraktivt med et selskap som spesialiserer seg på «talent search» innenfor finanssektoren, ikke bare «den eldre garde», sier fersk leder Fanny Harg i Finanstalenter AS.

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch