Konkurransetilsynet ber bankene holde igjen informasjon om renteheving

Frykter at for tidlig kommunikasjon om rentehevinger kan føre til unødig høyt rentenivå.
Vegard Aandal-Nilsen, nestleder avdeling finans og kommunikasjon i Konkurransetilsynet. | Foto: konkurransetilsynet
Vegard Aandal-Nilsen, nestleder avdeling finans og kommunikasjon i Konkurransetilsynet. | Foto: konkurransetilsynet

I dag ventes det at Norges Bank skal sette opp styringsrenten til 0,25 prosent, beslutningen kommer kl. 10.

I en kronikk skriver Konkurransetilsynet at de oppfordrer bankene til å vente med å kommunisere sine renteendringer, ettersom forhåndskommunikasjon om slik kan sende signaler som gjør at flere banker setter opp renten, selv om de ikke egentlig hadde tenkt å gjøre det.

«Norges Bank er ventet å øke styringsrenten. Nå må bankene holde kortene tett til brystet og ikke i sin kommunikasjon røpe overfor konkurrentene om de vil sette opp boliglånsrentene. Denne typen signalisering kan nemlig gi oss kunder et dårligere og dyrere banktilbud», skriver Vegard Aandal-Nilsen, nestleder avdeling finans og kommunikasjon i Konkurransetilsynet i kronikken.

Å ikke vite hva konkurrentene vil gjøre med rentebeslutningen er med på å skape reell konkurranse, mener Konkurransetilsynet. De synes det er sunt for konkurransen at bankene må ta et valg med risiko for egen del, om de vil sette opp renten eller ta kostnaden selv og senke rentemarginen sin.

«Konkurransen virker dersom foretakene ikke vet hva deres konkurrenter vil gjøre, og på selvstendig grunnlag fastsetter hvordan de velger å prise sine varer og tjenester. Dersom bankene før de tar beslutningene om hvordan de skal prise boliglån har fått tilgang til informasjon om hva andre banker har tenkt å gjøre, faller derimot en grunnleggende forutsetning for effektiv konkurranse bort», skriver Aandal-Nilsen.

Tilsynet understreker også at samarbeid om prising mellom aktører er ulovlig. Slikt samarbeid kan være basert på direkte kontakt eller maskert gjennom markedskommunikasjon. Ubevisst kommunikasjon om dette kan også omfattes av regelverket.

«Konkurransetilsynet har tidligere observert at banker blant annet i forbindelse med sentralbankens rentemøter regelmessig svarte på spørsmål fra media om hvordan de ville prise boliglån fremover, ved å fortelle både om planlagte renteendringer og en angivelse av når endringene ville skje», skriver Aandahl-Nilsen.

KLP Banken: Endrer ikke boliglånsrenten

Finanstilsynet er uenig med Sparebanken Vest om forsvarlig praksis for utlån

Jobber med å flytte 53 bankers IT-system på tre år: – Det tar tid å planlegge og innføre de ansatte i nye systemer 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå


Les også