Verdens eldste bank går mot veis ende

Den italienske banken Monte Dei Paschi ble grunnlagt i 1472 og har 33.000 ansatte. Men banken er også nedtynget i gjeld og går mot konkurs.
Den italienske banken Monte dei Paschi di Siena ser ut til å gå mot veis ende, etter 542 års drift. | Foto: NTB
Den italienske banken Monte dei Paschi di Siena ser ut til å gå mot veis ende, etter 542 års drift. | Foto: NTB

Banca Monte dei Paschi di Siena ble grunnlagt av magistraten i Siena i 1472. Banken har båret stempelet verdens eldste bank i moderne tid, men nå ser det ut til at banken er ved veis ende etter 500 års drift.

Problemene startet rundt finanskrisen i 2008 og banken har ennå ikke klart å hente seg inn, skriver Børsen. Siden 2008 har banken tapt over 200 milliarder norske kroner.

Den europeiske sentralbanken, ECB, har etter en stresstest konkludert med at Monte Dei Paschi ikke vil overleve en lavkonkjunktur som varer til 2023, da vil bankens egenkapital være null.

Nå forsøker UniCredit å få kjøpt Monte dei Paschi, noe som vil føre til at bankens merkevare opphører og så mange som 5000 mennesker kan miste jobben. Dette gjør innbyggerne i Siena opprørte, naturlig nok.

– Du kan dele folkene i Siena i tre. Du har de som jobber i banken, de som ønsket å jobbe i banken og de som har jobbet i banken, sier ordfører i Siena, Luigi De Mossi, til Reuters.

Trøbbel

De finansielle problemene startet med et altfor dyrt oppkjøp av en konkurrent i 2008. I tillegg har det vært rykter og etterforskning av ledelsen i banken, som skal ha brukt «alle midler» for å holde banken flytende.

Blant annet spekuleres det i om bankens tidligere kommunikasjonssjef ble kastet ut av kontorvinduet sitt i 2013 fordi han visste for mye.

SpareBank 1 Østlandet på topp i bærekraftrapportering

Sunndal Sparebank skal bruke pengene til å vokse

Lillestrøm Sparebank blir Romerike Sparebank 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå


Les også