DNB mener at det kan ta tid før kronen styrker seg igjen

Den norske kronen fortsetter å svekke seg, og er på sitt svakeste nivå siden desember i fjor. Svekkelsen har akselerert de siste ukene, men har egentlig pågått siden slutten av april.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Mot amerikanske dollar har kronen svekket seg med knappe 8 prosent til nær 8,96, mens mot euro har svekkelsen vært på nesten 6 prosent til nær 10,57, det skriver DNB i morgenrapporten tirsdag morgen.

Ifølge DNB er årsakene til svekkelsen de siste dagene åpenbare.

– Vi er nemlig vitne til et stemningsskifte, med økt frykt for at smitteoppblomstring og svakere vaksineprogresjon skal bremse det pågående oppsvinget i verdensøkonomien. Aksjemarkedene toppet ut tirsdag i forrige uke, og mandag ble en skikkelig tung dag med årets verste børsdag både i Europa og her hjemme, skriver banken.

Renten på 10 års statsobligasjoner falt hele 10 basispunkter i både USA og Norge.

– Frykt for svakere vekst demper utsiktene for oljeprisen, som fikk ytterligere sten lagt til byrden av at OPEC+ ble enige om en gradvis produksjonsøkning fremover. Oljeprisen er ned nesten syv prosent siden i går morges og handles nå rett i underkant av 69 dollar fatet, står det videre.

Mindre optimisme

Ifølge DNB har verdensøkonomien lenge vært preget av en slags synkronisert optimisme. Selv om både pandemiens alvor og oppsvingets tempo har variert mellom land.

– Nå virker imidlertid ikke vaksinene å gi den samme beskyttelsen mot deltavarianten, hvilket truer utsiktene for oppsvinget. Den sterke markedsutviklingen i både aksje- og kredittmarkedene over tid har dessuten gitt høye verdsettelser og dermed økt fallhøyden når oppsvinget ikke lenger er enveiskjøring, skriver banken i morgenrapporten.

Særnorske faktorer også i sving

DNB mener at markedsutviklingen har gagnet kronen over lengre tid. I tillegg påpeker banken at oljeprisen har nær doblet seg de siste åtte månedene og Norges Bank har lagt opp til å heve renten fire ganger det neste året. Det har gitt kraftfull medvind for kronen.

– I tillegg til oljeprisen og lovnadder om renteøkning, så tror vi at noe av kronestyrkingen skyldes at spekulative aktører har kjøpt kroner gjennom våren på forventning om videre kronestyrking. Selv om utsiktene for norsk økonomi fortsatt er gode og rentehevinger er på trappene, har nok flere ment at potensialet for kronestyrking er nådd for nå, skriver DNB.

Banken påpeker at kronen er blant de store valutaene som er mest sårbar når aksjemarkedene får seg en trøkk. DNBs analytikere understreker også at effektene blir forsterket fordi alt dette skjer i en sommerstille periode der omsetningen er lavere enn normalt.

– Vi vet av erfaring at kronen ofte bruker lang tid på å hente igjen tapt terreng. At kronekryssene tar heisen opp, og trappen ned. Det er trolig en god arbeidshypotese fremover også, avslutter analytikerne.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også