Fortvilet far til avis: Min datters formue krymper fordi systemet tvinger henne til å ha pengene i banken

Millionerstatning skal sikre datteren økonomisk. Christian Henningsen og Anne Mari Svardahl ønsker at erstatningen som skal sikre datterens fremtid kan forvaltes på en bedre måte.
Ifølge banksjef Arne Sund har Tolga-Os Sparebank de beste rentebetingelsene av samtlige vergemålsbanker. | Foto: Facebook/Tolga Os Sparebank
Ifølge banksjef Arne Sund har Tolga-Os Sparebank de beste rentebetingelsene av samtlige vergemålsbanker. | Foto: Facebook/Tolga Os Sparebank

Datteren deres er multifunksjonshemmet etter at hun fikk en alvorlig hjerneskade i forbindelse med fødselen for drøyt 18 år siden.

I åtte år har Henningsen og Svardahl kjempet for at erstatningen ikke må plasseres i en av bankene myndighetene har avtale med, der rentebetingelsene til dels er langt dårligere enn det andre kunder får, skriver Romerikes Blad.

– Det handler ikke om å åpne for at folk skal gamble med disse pengene, men om at man som verge bør få anledning til å velge bank selv og plassere iallfall deler av pengene i fond. Dagens ordning er et ekstremt dårlig system for å forvalte en formue. Ingen andre ville satt flere millioner kroner i banken, og spesielt ikke med dagens rente, sier Christian Henningsen til avisen.

– I erstatningssaken ble det lagt til grunn at hun skulle ha fem prosent årlig avkastning, for at erstatningsbeløpet ikke skal bli mindre med årene. Det har vi aldri vært i nærheten av å få. Formuen som skulle sikre datteren vår økonomisk forvitrer, legger han til.

Mens man som verge tidligere kunne velge bank fritt, er man nå henvist til en av de totalt 50 bankene som per dags dato er kvalifisert som vergemålsbank.

Henningsen mener det i realiteten er et valg mellom «dårlige og enda dårligere betingelser».

– Hos Tolga-Os Sparebank har vi 0,8 prosent rente, mens de gir andre kunder 1,2 prosent rente fra første krone. Etter vårt syn er det rett og slett diskriminering, sier Henningsen og Svardahl til avisen.

Banksjef Arne Sund i Tolga-Os Sparebank viser til at banken har de beste rentebetingelsene av samtlige banker i vergemålsordningen, og slår fast at ingen av deres vergemålskunder har under 0,8 prosent rente.

– Når det gjelder innskudd med 1,2 prosent rente, så er dette et lite produkt som vi tilbyr barn og ungdom under 26 år, og som i realiteten er et tapsprosjekt for oss. At vergemålskunder ikke kan velge et tilsvarende produkt får ikke vi gjort noe med, sier Sund til Romerikes Blad.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også