Andelen som betalte kontant ble halvert fra 2019 til 2020

I 2019 ble 15 av 100 salg på Vinmonopolet betalt kontant. I koronaåret 2020 ble kontantandelen nesten halvert fra året før.
Myndighetene oppfordrer til kontantløs betaling under pandemien | Foto: Gorm Kallestad / NTB
Myndighetene oppfordrer til kontantløs betaling under pandemien | Foto: Gorm Kallestad / NTB

– I 2013 ble tre av ti salg på Vinmonopolet gjennomført med kontanter, mot i overkant av syv av 100 i dag. Det er et fall på 22 prosentpoeng over åtte år, skriver Mats Bay Fevolden ved avdeling for finansiell stabilitet i Norges Bank i en studie av folks betalingsvaner som er publisert på Bankplassen.

Han har sett på datasett fra vinmonopolets kasseapparater for å finne ut hvordan betalingsvanene våre har endret seg. Ikke overraskende har kontantbruken falt under pandemien. Myndighetene oppfordret til kontaktløse betalinger, og om man likevel ville bruke kontanter måtte både kasserers hender og kontantene sprites.

– Frem til starten av koronapandemien falt andelen av kontantbetalinger med rundt to prosentpoeng per år, og i 2019 ble kontanter benyttet ved 15 av 100 salg. I koronaåret 2020 ble kontantandelen nesten halvert fra året før.

I undersøkelsen har Fevolden også funnet at selv om bruken av kontanter på alle Vinmonopolets utsalgssteder har gått ned, så er den relative kontantbruken mellom kommunene nokså stabil over tid.

Mens kontantbruken tidligere har vært høyere på Østlandet og Sørlandet enn i landet ellers, var den i 2020 nokså lik på tvers av landsdelene.

I egne halvårlige undersøkelser har Norges Bank tidligere funnet at kontantbruken er høyere blant eldre og avtar med utdanning og inntekt. Tallene fra Vinmonopolet bekrefter dette, men viser også at sammenhengene har avtatt over tid

 

En «e-Krone» kan presse utlånsrenten opp 25 til 50 basispunkter

Digitale sentralbankpenger kan frata bankene mye av kontrollen de har i dag

Bekymret for pengebeholdningen til norske banker  

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også