Norges Banks oppjusterte rentebane er godt nytt for norske banker

Bankanalytiker mener enkelte banker vil tjene mest på dette.

– Ifølge våre beregninger vil de norske bankene i snitt øke inntjeningen med 8-9 prosent med en styringsrente som ligger ett prosentpoeng over dagens nivå. Det er bankene med mye innskudd og lite fastrentelån som vil tjene mest på dette og det er DNB, Sbanken og Sparebanken Møre som vil få størst effekt, sier bankanalytiker Joakim Svingen til Finansavisen.

Norske banker har slitt med marginslitasje på grunn av det historiske lave rentenivået, skriver avisen. Bakgrunnen er at en pengemarkedsrente nær null har gjort det vanskelig å øke innskuddsmarginen siden det i praksis er vanskelig å tilby kunder negativ innskuddsrente.

– Vi tror bankene vil tilpasse utlånsrentene relativt raskt etter at Norges Bank øker styringsrenten og at justeringene på innskuddsrentene blir minimale de første renteøkningene, sier Svingen til Finansavisen.

«Vi venter at boliglånsrenten begynner å øke i høst som følge av at styringsrenten blir hevet. Utover i prognoseperioden anslår vi en gradvis økning i boliglånsrenten etter hvert som styringsrenten settes opp. I 2024 anslår vi at boliglånsrenten vil være 3,0 prosent», skriver Norges Bank i den siste pengepolitiske rapporten.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også