Banksamarbeid skal jobbe mot mer bærekraftig anleggsbransje

Syv nordiske banker har gått sammen om et felles initiativ mot bygg- og anleggsbransjen, en bransje med stort potensial for å bli mer bærekraftig.
Arkivbilde. Handelsbankens hovedkontor. | Foto: PR/Handelsbanken
Arkivbilde. Handelsbankens hovedkontor. | Foto: PR/Handelsbanken

Syv nordiske banker har gått sammen om felles retningslinjer for å øke fokus på bærekraft i bygg- og anleggssektoren. Retningslinjene vil bli innført i samtlige banker, først i Sverige, mot slutten av 2021.

Bankene som er med i samarbeidet er Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, SBAB, SEB, Sparbankerna og Swedbank.

Bankene vil blant annet øke bevisstheten rundt sosial dumping, ulovlig arbeidskraft og økonomisk kriminalitet i bransjen. Banken vil derfor kikke kundene de har i bransjen etter i sømmene for å påse at de bidrar med skatt og at de overholer arbeidernes rettigheter.

– Ved å delta i et bransjeomspennende initiativ ønsker vi å ta på oss et betydelig ansvar og øke vår innsats for å sikre bærekraft i bygg- og anleggssektoren. Som alltid er vår ambisjon å være tett på våre kunder og deres drift. Dette er en mulighet for oss til å komme enda tettere innpå, styrke våre relasjoner og fortså flere av utfordringene i bransjen. Vi håper å kunne være en positiv pådriver, sier Göran Sille i Handelsbanken i en pressemelding.

Å jobbe mot bedringer av bærekraften i bransjen er ikke nytt, men innsatsen hittil har vært individuell for bankene og dermed ulik. Med felles retningslinjer håper bankene at de virksomhetene som ikke oppfyller kriteriene heller ikke skal finne finansiering hos andre. Blant annet vil retningslinjene for låntakerne både gjelde egen virksomhet og underleverandører.

– Vi ønsker alle tiltak velkommen som har til mål å jevne ut konkurransen og øke integriteten til bransjen vår. Vi har nulltoleranse mot lovbrudd, men for å lykkes må flere spille sammen mot samme mål, Catharinga Elmsäter-Svärd, direktør for Byggeföretagen.

Tryg om bærekraft: – Vi skal redusere mer og kompensere mindre

Melita Ringvold: Også forbrukslånsbanker har et samfunnsansvar

Fasmer: – Sparebankmodellen er en grønn forretningsmodell 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også

MEST AV DE NORSKE: Henrik Høye, adm. dir i Protector Forsikring topper lønnslisten blant lederne av de norske forsikringsselskapene. | Foto: Protector Forsikring

Dette tjener forsikringstoppene

For abonnenter