FinansWatch

BDO: 64 prosent av bankene har klimarisiko som en del av kredittvurderingen

I en ny undersøkelse fra BDO blir det klart at norske banker i økende grad har begynt å la hensyn til klimaet styre finansieringen av næringslivet.

Arkivbilde. Sparebank 1 SR-Banks kontor i Kristiansand. | Foto: SpareBank 1 SR-Bank

Konsulentselskapet BDO har sendt ut et spørreskjema til 114 norske banker og fått svar fra 59 av dem. Alle fylker er representert, skriver E24.

I undersøkelsen kommer det frem at 79 prosent av bankene oppgir å ha bærekraft som en del av strategien sin, en økning fra 55 prosent i 2020. I tillegg har nesten 80 prosent av bankene grønne produkter i porteføljen sin. Og 64 prosent ser på klimarisiko som en del av kredittvurderingen av virksomheter. Dette tallet var på 41 prosent i fjor.

– Bankane bestemmer kven som får finansiering, og har dermed ganske stor innverknad på kva prosjekt som blir realiserte. Det handlar ikkje berre om dei nye selskapa, men også om å få med seg dei som allereie finst, på ei omstilling, seier Guro Elgheim Sivertsen, fagsjef for berekraftig finans i SR-Bank til E24.

Men å ta med klimarisiko i kredittvurderinger betyr ikke at SR-Bank avviser kunder.

– Dei største kundane våre får ti spørsmål om berekraft som ein del av kredittvurderinga. Me har ikkje rigga oss slik at svara kan føra til at kunden ikkje får lån, men svara har innverknad på pris, løpetid og krav til tryggleik for lånet, og me kan også koma med krav om oppfølging, sier Sivertsen.

En stor del av kundeveksten i Danske Bank skyldes nye hovedbankavtaler

Bank Norwegian ser mot Syden

Danske Bank rekrutterer rådgivere til privatmarkedet grunnet økt trafikk  

Mer fra FinansWatch

Sbanken utsatt for dataangrep

Sbanken ble lørdag formiddag utsatt for et dataangrep av samme type som flere norske instanser ble utsatt for denne uka.

Les også

Siste nytt

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch