NBBL tror ikke endret rentebane er nok til å kjøle ned boligmarkedet

– Det er fornuftig å fremskynde renteøkningene, men dette er neppe nok til å dempe presset i boligmarkedet, sier Bård Folke Fredriksen, adm. direktør i NBBL.
Bård Folke Fredriksen, adm. dir. i NBBL. | Foto: NBBL
Bård Folke Fredriksen, adm. dir. i NBBL. | Foto: NBBL

Torsdag holdt Norges Bank styringsrenten uendret på null prosent. Men samtidig signaliserte de at de første rentehevingene antakelig vil komme i andre halvår i år, noe som betyr at de hever den såkalte rentebanen for hvordan de spår rentens utvikling fremover.

Norges Boligbyggelag er glade for signalet om hurtigere renteøkning, men tror ikke det er nok til å bremse det de kaller «galopperende boligpriser».

– Ingenting er gratis. Økonomien som helhet betaler en stor langsiktig pris når boligprisene stiger 10-15-20 prosent med påfølgende gjeldsvekst. Prisen er svekket finansiell stabilitet, svakere vekstevne i økonomien og at flere ikke har råd til å kjøpe seg egen bolig. Det skaper større sosiale forskjeller i generasjoner fremover, sier Bård Folke Fredriksen, adm. dir. i NBBL i en pressemelding.

NBBL mener at ubalansen mellom tilbud og etterspørsel i boligmarkedet nå veier tyngre enn hensynet til arbeidsledigheten, og at Norges Bank derfor burde få opp renten enda raskere enn signalisert.

– Koronakrisen er ikke en «vanlig» økonomisk krise med sviktende etterspørsel. Det er ikke ønsket om å spare som har gitt et kraftig hopp i spareraten, men det skyldes tvunget sparing. Folk bruker derimot penger over en lav sko der det er mulig, slik som i bolig, bil, båt og hyttemarked. Også på andre varer som fritidstøy, møbler, plattinger osv. Det er veldig ulikt en typisk krise i økonomien, avslutter Fredriksen.

Norges Bank holder renta uendret – tror renta vil bli satt opp i andre halvår 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også