FinansWatch

Finanstilsynet bekymret for at mange tar opp for mye lån – frykter priskrakk i boligmarkedet

Finanstilsynet frykter at økte boliglånsrenter kan føre til at mange får problemer når rentene stiger igjen. Direktør Morten Baltzersen mener høy gjeld bidrar til økt fallhøyde og risiko for finansiell ustabilitet.

Direktør i Finanstilsynet Morten Baltzersen. | Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Rekordlave renter under korona har ført til at det er svært billig å ta opp lån. Størst har prisveksten vært i Oslo med en oppgang på hele 15 prosent det siste året, og veksten ser ikke ut til flate ut.

– Boligprisene har økt mye, og veksten i husholdningenes har gjeld økt svært mye. Dette bidrar til økt fallhøyde og risiko for finansiell ustabilitet, sier direktør Morten Baltzersen i Finanstilsynet til NRK.

Finanstilsynet er særlig bekymret for at så mange unge førstegangskjøpere tar opp for mye lån i forhold til inntekten sin og i forhold til boligens verdi.

– Det er en risiko i dette systemet for at vi kan få en kraftig renteøkning, som igjen fører til at folk får problemer med å betale gjelden sin. Dette kan føre til ringvirkninger i økonomien, og at det i sin tur blir en risiko for priskrakk i boligmarkedet dersom økonomien blir utsatt for sjokk, sier Baltzersen.

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch