FinansWatch

Eksperter tror det vil ta tre år å få renten tilbake til pre-korona-nivå

Selv om det går mot lysere tider for alle, også sparebankenes rentemarginer, tror ledende norske økonomer at pandemien vil sette preg på renten i flere år fremover.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB tror ikke på renteheving i år. | Foto: DNB

Denne uken er det rentemøte hos Norges Bank. Det er ikke ventet noen endringer i styringsrenten denne gangen, men spekulasjonene om når første renteheving kommer går i alle finanshus for tiden.

Noen tror første heving kommer allerede i september, noen tror på desember og andre tror de kommer i 2022. Men at renten vil stige frem mot 2024 er det ingen uenighet om.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB tror veien tilbake til en normalrente på samme nivå som i starten av 2020 vil være lang fordi «norsk økonomi fremdeles er i en veldig alvorlig situasjon». Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken påpeker at mye er tapt, og må tas igjen.

– En ting er at vi kommer opp igjen til aktivitetsnivået før krisen, men vi har tapt mye vekst i løpet av denne perioden, sier seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken til E24.

– Det tar tid, i alle fall til kapasitetsutnyttelsen er tilbake til normalen. Det er fortsatt en lang vei tilbake. Ledigheten er høy og det kommer til å ta tid å få den ned til nivåene før krisen, mener Haugland, som også tror at den nåværende smittesituasjonen og fremgangen i vaksineringen ikke vil føre til en renteheving i år.

Covid torpederte toppresultat for Fornebubanken

Hegra Sparebank er rigga for meir vekst

Drangedal Sparebank vil vokse mer i Grenland – kutter kostnader med ny bankallianse

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch