FinansWatch

Jan Ludvig Andreassen mener en renteheving i år vil være en tabbe

De fleste makroøkonomer har spådd at Norges Bank vil heve, eller fremskynde hevingen av rentebanen og at det vil komme rentehevinger allerede i år. Men det er store muligheter for sentralbanken å gjøre feil nå, påpeker Eikas sjeføkonom.

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika.

Swebank spår rentehevinger både i september og desember i år. Nordea og DNB regner med den første rentehevingen kommer i desember.

For sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen vil det være en tabbe å sette opp renten i år.

- Jeg håper den ikke kommer. Det er stor fare nå for at man gjør noe galt i sentralbanken. Det vil ikke hjelpe boligmarkedet på noen måte å heve renta en til to ganger. Det blir minimale svingninger i boliglån av den grunn. Det kan ha en kraftig effekt på en allerede sterk appresiering av krone. Krona er fem prosent sterkere nå enn den var i gjennomsnitt i fjor. Og vi er bare i første kvartal, sier Andreassen til Finansavisen

Andreassen mener det er langt viktigere for sentralbanken og Øystein Olsen å se på arbeidsledigheten i Norge enn å prioritere inflasjon som driver for rentebanen. Han mener at en eller to rentehevinger ikke er nok til å gjøre noe med boligprisene, siden det ikke vil være nok til å merkes god i de fleste nordmenns lommebøker.

Selv om bankene svært gjerne vil ha høyere rentemarginer på sine utlån, sier Andreassen indirekte til avisen at det bør man ikke regne med ettersom norske boliglåntakere ikke bør være redde for lånene sine.

DNB Markets: – Minst 50 prosent sannsynlig med renteheving i desember

Jbf Bank fikk sitt beste årsresultat noensinne i 2020

– I ny jobb får jeg lov til å sette strategien og gjennomføre den 

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch