Nordea tror på to rentehevinger i 2021

Nordea tror Norges Bank vil heve renta to ganger i år – i september og desember – og viser til uttalelser fra sentralbanksjef Øystein Olsen.
Foto: Philip Davali/Philip Davali, Ekstra Bladet
Foto: Philip Davali/Philip Davali, Ekstra Bladet
NTB

Banken kommer med varselet om de ventede rentehevingene i nyhetsbrev fredag morgen. Med henvising til at økonomien i Norge er i ferd med å normalisere seg etter å ha blitt rammet av koronapandemien, mener bankens renteeksperter at Norges Bank vil heve renta to ganger før årsskiftet. Renta ligger nå på rekordlave 0 prosent.

– Det er massevis av gode nyheter som kan bane vei for at Norges Bank kan heve renten allerede i år. I tillegg til raskere vaksinering enn ventet, stiger både oljeprisen og inflasjonen. Det bør føre til økte lønnsvekst, skriver banken.

Nordea mener signalene i økonomien er positive og i overensstemmelse med utsagn fra sentralbanksjef Øystein Olsen. Han siteres på at sentralbanken vil ta sikte på å normalisere bruken av renteinstrumentet, som det ble gjort etter finanskrisen i 2008 og etter fallet i oljeprisen i 2014.

Banken skriver videre at den ser for seg at Norges Bank vil øke renten tre ganger neste år og ytterligere to ganger i 2023, noe som vil føre til en styringsrente på 1,75 prosent innen utgangen av 2023.

I januar signaliserte Norges Bank at renta vil bli liggende på 0 prosent i minst ett år framover, men den siste tiden har blant annet utviklingen i priser på boliger ført til økt diskusjon om renten bør heves.

Også DNB, som er Norges største bank, sa i februar at den hadde ombestemt seg og nå tror Norges Bank vil heve renta i inneværende år.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også