Kommunalbanken har størst utlånsvekst til prosjekter med klimaambisjon

– Resultatmessig ble 2020 noe svakere enn foregående år. God tilgang til kapital, betydelig etterspørsel etter våre produkter og rekordhøy kundetilfredshet viser imidlertid at KBN har utført sitt samfunnsoppdrag på en god måte, sier administrerende direktør i KBN, Jannicke Trumpy Granquist.
Administrerende direktør i Kommunalbanken, Jannicke Trumpy Granquist. | Foto: Kommunalbanken
Administrerende direktør i Kommunalbanken, Jannicke Trumpy Granquist. | Foto: Kommunalbanken

Kommunalbanken (KBN) oppnådde et resultat etter skatt på 1.159 millioner kroner i 2020 mot, 1.283 millioner kroner i 2019.

Netto renteinntekter for 2020 ble på 1.672 mill. kroner, og er noe lavere enn i 2019 da inntektene endte på 1.875 millioner kroner. Egenkapitalavkastningen i samme periode er redusert fra 9,5 til 7,4 prosent.

– Dette har vært ett av de mest krevende årene i nyere tid, først og fremst med store menneskelige og sosiale konsekvenser. Det har også medført betydelige tilbakeslag i verdensøkonomien og urolige finansmarkeder. Resultatmessig ble 2020 noe svakere enn foregående år. God tilgang til kapital, betydelig etterspørsel etter våre produkter og rekordhøy kundetilfredshet viser imidlertid at KBN har utført sitt samfunnsoppdrag på en god måte, sier administrerende direktør i KBN, Jannicke Trumpy Granquist.

KBNs utlån til kommunesektoren vokste med 2,7 prosent i 2020. Det er fortsatt utlån til prosjekter med en tydelig klimaambisjon som opplever den sterkeste veksten.

Utlån til kommunesektoren vokste med 2,7 prosent i 2020, mot 2,5 prosent i 2019. Grønne utlån til prosjekter med en klimaambisjon økte ifølge banken med 2,9 milliarder kroner, tilsvarende en vekst på 11,2 prosent fra 2019. Gjeldsveksten i kommunal sektor endte på 8,1 prosent for 2020 og representerer en historisk høy vekst.

– Nedstengningen av samfunnet fikk store konsekvenser for kommunale tjenester og kommunene har siden mars 2020 vært i en mer eller mindre kontinuerlig beredskapssituasjon. Når sektoren likevel endte med et investeringsnivå for 2020 omtrent som forventet, viser det at kommunene og fylkeskommunene parallelt med ekstraordinære oppgaver og krevende forhold i stor grad har vært i stand til å gjennomføre investeringer som planlagt, sier Trumpy Granquist.

Kommunalbankens rolle er å tilby langsiktig ånefinansiering til kommunesektoren uavhengig av markedsforholdene. I løpet av 2020 innvilget banken 547 nye lån på totalt 58 milliarder kroner. Lånene har blant annet gått til å finansiere investeringer i skole, helse og omsorg, vann- og avløp og klimatilpasning.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også