Rentemarginene: Bankene har ikke mye mer å gå på

Analytikere tror ikke norske banken vil klare å drive lønnsomt med dagens rentenivå særlig mye lenger.
Håkon Astrup, analytiker i DNB Markets. | Foto: Stig B. Fiksdal/DNB
Håkon Astrup, analytiker i DNB Markets. | Foto: Stig B. Fiksdal/DNB

Fredag viste SSBs siste rentestatistikk et rekordlavt rentenivå for boliglån i norske banker. Selv om rentemarginene økte litt, er nivået ifølge norske analytikere for presset for norske banker.

Håkon Astrup i DNB Markets mener det vil bli utfordrende for bankene å nå lønnsomhetsmålene sine dersom rentene skal presses enda lenger ned.

– Vi tror fortsatt det vil være litt marginslitasje for bankene fremover. Det er ganske naturlig når det ikke er noen endringer i styringsrenten, men det er mye mindre marginpress nå enn det vi så rett i etterkant av rentenedsettelsene fra Norges Bank i fjor vår. Skal bankene ha noe som helst mulighet til å nå de lønnsomhetsmålene de har satt seg så kan de ikke gå så mye lavere på renten enn nå, sier Astrup til Finansavisen.

ABG Sundal Collier mener blant annet det er en utfordring at mange bankkunder har fått reforhandlet en lavere rente på løpende boliglån.

– Det som er interessant med tallene er å se at renten på nye boliglån ligger veldig tett på utestående utlån. Spreaden mellom disse er nå på 0,11 prosentpoeng. I mars var spreaden på 0,23 prosentpoeng. Det sier noe om presset på den eksisterende utlånsboken til bankene, sier bankanalytiker Jan Erik Gjerland i ABG Sundal Collier til avisen.

Utlånsmarginene økte i november

Janson om fusjonsutsikter: – Vi flørter med andre sparebanker

Cultura bank leter etter ny toppsjef: – Det må være noen som er idealistisk 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også