Konsernsjefen i Sparebank Vest er kritisk til utbytterestrisjonene fra Finanstilsynet

Jan Erik Kjerpeseth, konsernsjef i Sparebanken Vest, mener at norske banker er i en annen situasjon enn de fleste andre banker i Europa. Derfor er han kritisk til utbyttebegrensningene fra Finanstilsynet.
Jan Erik Kjerpeseth er konsernleder i Sparebanken Vest. | Foto: Eivind Senneset
Jan Erik Kjerpeseth er konsernleder i Sparebanken Vest. | Foto: Eivind Senneset

Utbytterestriksjoner fra Finanstilsynet vil begrense bankens utbytter til 25 prosent av inntjeningen for 2019 og 2020. I følge Finansavisen er konsernsjef i Sparebanken Vest, Jan Erik Kjerpeseth, kritisk til begrensningene.

 – Vi er i en annen situasjon enn de fleste andre banker i Europa som følge av en styrking av norske bankers kapitaldekning over flere år. I tillegg har norsk økonomi stått robust gjennom pandemien og utfordringene i 2020 relativt til mange andre land, sier Kjerpeseth.

Han mener det også er viktig at bankene kan gjøre spesifikke vurderinger for sin situasjon.

– Det er ikke noe som tilsier at norske banker ikke skal ta gode og veloverveide beslutninger for utbytte hensyntatt situasjonen nå og utsiktene. Forutsigbarhet i kapitalmarkedet er viktig, og svekket tillit i kapitalmarkedet påvirker bankenes innlånskostnader negativt, noe som i neste omgang medfører økte lånekostnader for kundene våre, sier Kjerpeseth.

I følge Finansavisen er det så langt i år bare DNB, SpareBank1 SR-Bank og Sbanken som har fulgt myndighetenes anmodninger om å holde tilbake utbytte i praksis. De øvrige bankene har betalt ut enten det opprinnelig planlagte utbyttet eller et noe redusert utbytte.

Finanstilsynet anbefaler norske banker utbytte-vent frem til 30. september 2021

Joakim Svingen i Arctic Securities: Bedre enn fryktet

Restriksjonene fra Finanstilsynet forskyver utbytte: – I sum endrer ikke utbyttene seg veldig mye, sier analytiker 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også