SpareBank 1 Nord-Norge bekymret for økende arbeidsledighet

Ferske tall viser at i Nord-Norge var det 9.815 færre arbeidsplasser i tredje kvartal, sammenlignet med samme periode i fjor. Nå maner konsernsjef Liv Ulriksen til et felles løft.
Foto: Marius Fiskum
Foto: Marius Fiskum

Jobbskaperbarometeret viser en nedgang på 5.039 arbeidsplasser for Troms og Finnmark i tredje kvartal, tilsvarende 3,64 prosent. Situasjonen i Nordland viser en reduksjon på 3,62 prosent, eller 4.776 arbeidsplasser.

– Tallene er høye, og kommer selvsagt på grunn av pandemien. Dessverre forsterkes situasjonen av at de permitterte defineres som sysselsatte i statistikken. Dersom de ikke kommer tilbake i jobb, vil sysselsettingen falle ytterligere, sier konsernsjef Liv Ulriksen i SpareBank 1 Nord-Norge, i en melding.

Ulriksen mener tallene er urovekkende, men mener likevel at Nord-Norge er mindre rammet enn resten av landet.

– Selv om det er en mager trøst viser tallene at vår landsdel er mindre rammet. Dette har flere årsaker. At vi har høyere grad av offentlige arbeidsplasser er en stabiliserende faktor. Dessuten har vi en stor eksportnæring. Denne har fordeler av lav kronekurs, og av at vi produserer varer verden trenger, som for eksempel sjømat, forklarer hun.

Norge hadde 76.400 færre sysselsatte i tredje kvartal 2020 sammenlignet med for ett år siden. Når det gjelder Nord-Norge viser utviklingen et bortfall på 9.815 arbeidsplasser sammenlignet med samme periode i fjor. Nå maner Ulriksen til et felles løft.

I Nord-Norge var det 9.815 færre arbeidsplasser i tredje kvartal 2020 sammenlignet med samme kvartal i 2019. Dette er en nedgang på 3,63 prosent.

– Vi trenger mer enn noe annet målrettet arbeid for å skape nye arbeidsplasser, og for å berge livskraftige bedrifter gjennom krisen. Her må både myndighetene og partene i arbeidslivet samarbeide tett, sier Ulriksen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også