Høyere mislighold i forbrukslånsmarkedet

Til tross for salg av porteføljer med misligholdte lån fortsetter trenden i forbrukslånsmarkedet.
Foto: Jörgen Skjelsbæk
Foto: Jörgen Skjelsbæk

Utlånsvolumet i det norske forbrukslånsmarkedet har falt det siste året, og ved utgangen av første halvår 2020 var omfanget av forbrukslån til norske kunder 14 prosent lavere enn ved samme periode i fjor.

Det Finanstilsynets kartlegging som ble publisert mandag.

Likevel har det vært en klar økning i omfanget av misligholdte forbrukslån blant foretakene som inngår i Finanstilsynets undersøkelse, til tross for salg av porteføljer med misligholdte lån.

Ifølge tilsynet utgjør misligholdsandelen ved utgangen av første halvår 13,4 prosent for foretakene i utvalget, som er 2,4 prosentpoeng høyere enn ved utgangen av 2019.

«Utviklingen de siste to årene viser en gradvis økning i mislighold i 2019 og en noe sterkere økning de to første kvartalene i 2020. Ved utgangen av første halvår 2020 lå misligholdet på 13,4 prosent for foretakene i utvalget. Dette inkluderer mislighold av forbrukslån gitt av norske foretak til kunder i utlandet», skriver Finanstilsynet i rapporten.

Norske forbrukslånsbanker hadde en misligholdsandel på 19,6 prosent. Det er 1,5 prosentpoeng høyere enn ved utgangen av første kvartal og 3,8 prosentpoeng høyere enn ved årsskiftet.

Til sammenligning var misligholdsandelen for samtlige norske bankers totale utlån 1,0 prosent ved utgangen av første halvår 2020.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også