Tapsavsetningene senker Bank2s resultat

Bank2 ser fortsatt en god vekst i refinansieringslån. Men bunnlinjen påvirkes negativt av tapsavsetninger på fremfor alt kjøpte porteføljer.

Lån til opprydding og refinansiering av eksisterende gjeld er det fortsatt stor interesse for. Bank2s samlede refinansieringslån har økt med 445 millioner kroner, eller 18 prosent, det siste 12 månedene.

Veksten gjenspeiles ikke helt i resultatet. Resultat før skatt i tredje kvartal var på 6,3 millioner kroner, ned fra 34,9 millioner i samme kvartal i fjor. Resultatet er årets tre første kvartal er mer enn halvert sammenlignet med 2019 – 49,4 millioner kroner mot 112,9 millioner kroner.

Den viktigste årsaken til resultatraset er at bankens tapsavsetninger har økt med 68 millioner kroner hittil i år. Mesteparten, 64 millioner kroner, kommer fra kjøpte porteføljer, mens det resterende fire millionene kommer fra ordinære lån. Til tross for kraftig økte tapsavsetninger er bankens konstaterte tap hittil i år faktisk lavere enn i år. Siste september i år var de på 1,2 millioner kroner mot 6,0 millioner i 2019.

I andre kvartal hadde banken en merkbar økning forespørsler om betalingsutsettelser. Det er tilbake på et mer normalt nivå i tredje kvartal, men banken har likevel strammet inn noe på vilkårene for å få lån, og har tett oppfølging av kunder med misligholdte engasjementer.

For Bank2 konsern, som også inkluderer Finans 2 med datterselskaper og og Eiendomsfinans med datterselskaper er det samlede resultatet før skatt etter tre kvartal på 67 milloner kroner mot 127 millioner etter samme periode i fjor. Det betyr at konsernet som helhet gjør det noe bedre enn banken selv.

Målt i egenkapitalavkastning ligger banken på 5,8 prosent etter tre kvartal og konsernet på 7,7 prosent.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også