Kjos-familien vil starte nordisk kryptobank

For snart tre år siden startet Bjørn Kjøs med familie kryptobørsen Norwegian Block Exchange, NBX. Nå ser det ut til at neste skritt blir å starte bank med fokus på kryptovaluta.
Bjørn Kjos og svigersønnen Stig Aleksander Kjos-Mathisen skal være vei å søke om banklisens for sin felles kryptovalutabørs, Norwegian Block Exchange. | Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix
Bjørn Kjos og svigersønnen Stig Aleksander Kjos-Mathisen skal være vei å søke om banklisens for sin felles kryptovalutabørs, Norwegian Block Exchange. | Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix

NBX meldte i februar i år at selskapet hadde utviklet en løsning for å kjøpe Norwegian-biletter med kryptovaluta. Men koronakrisen førte til at den muligheten har vært vanskelig å videreutvikle.

– Lenge før korona så vi at potensialet for NBX var mye større enn å levere en betaling- og vekslingstjeneste for virtuell valuta til flyselskapet. Vi så vi kunne levere de samme tjenestene til andre, og det har ført til at vi nå har sendt en søknad om å bli et e-pengeforetak, sier Stig Aleksander Kjos-Mathisen, som også er svigersønnen til Norwegian-gründer Bjørn Kjos, til Dagens Næringsliv.

Et e-pengeforetak har tillatelse å utstede betalingsmidler i form av e-penger. Deretter skal målet være å søke om banklisens som en såkalt «digital asset»-bank, en bank for virtuelle verdier i begynnelsen av 2021, og om alt går etter planene ha lisensen på plass neste høst.

– Vi planlegger å hente inn 40 til 60 millioner kroner i første omgang. Det blir Pareto som vil kjøre den emisjonen. Planen er også å gå på børs, hvis alt går etter planen og værhanen blåser i vår retning ser vi for oss å gå på børs i slutten av neste år, sier Kjos Mathisen.

Med en lisens på plass regner Kjos-Mathisen med at selskapet vil trenge ytterligere et par hundre millioner kroner for å sikre bankprosjektet.

Kjos-familien er gjennom Observatiorie Invest, største eier med 48,1 prosent. Nest størst er Sparebanken Øst med 16,3 prosent og deretter Norwegian Air Shuttle med 6,2 prosent.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også