Norske husholdninger med rekordhøy sparing

Norske husholdningers nettoinvesteringer i verdipapirer er på det høyeste nivået siden 2005.
Norske husholdninger har satt rekord i nettofinansinvesteringer i år. | Foto: Gorm Kallestad / NTB
Norske husholdninger har satt rekord i nettofinansinvesteringer i år. | Foto: Gorm Kallestad / NTB

Ifølge en rapport fra SSB for husholdningenes finansregnskap er netto finansinvesteringer i Norge på det høyeste nivået noensinne.

Av rapporten fremgår det at nettofinansinvesteringene økte fra 23 milliarder kroner i første kvartal til 60 milliarder kroner i andre kvartal i år. Nettofinansinvesteringene utgjorde 3,6 prosent av disponibel inntekt i firekvartalsperioden fram til og med andre kvartal 2020.

Vi må tilbake til 2005 for å finne et liknende nivå. Da var nettofinansinvesteringene på årsbasis på 3,5 prosent av disponibel inntekt.

Sparer i banken

Norske husholdninger satte tilsammen 110 milliarder kroner i banken i de fire siste kvartalene frem til utgangen av første halvår i år. Dette skyldes ifølge SSB at konsumutgiftene til husholdningene har falt kraftig i forhold til disponibel inntekt.

I løpet av første halvår isolert økte innskuddene med 139 milliarder kroner, 57 milliarder kroner mer enn i samme periode i fjor.

I andre kvartal utgjorde dette 13 prosent av disponibel inntekt. Husholdningene reduserte også sin kortsiktige gjeld med syv milliarder kroner i første halvår.

Norske verdipapirfond med 189 milliarder i overskudd i 2019 

Høye nettotegninger for norske fond

Norsk finansbransje utbetalte utbytte på 35,1 milliarder i 2019 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også