FinansWatch

Husbanken får låneramme på 20 milliarder

Husbanken fikk 5 milliarder kroner ekstra i låneramme i vårens krisepakker. I forslaget til statsbudsjett for 2021 justeres nivået noe ned igjen.

Foto: Lise Åserud / NTB

Forslaget innebærer et kutt på 1 milliard kroner sammenlignet med revidert nasjonalbudsjett for 2020, der Stortinget vedtok å utvide lånerammen fra 16 til 21 milliarder kroner som del av koronakrisepakkene.

Forslaget for neste år er en låneramme på 20 milliarder kroner, med startlån som hovedsatsing, opplyser kommunalminister Nikolai Astrup (H).

– Vi antar at etterspørselen etter startlån neste år vil ligge på rundt 13 milliarder kroner. Det innebærer at 8.000 flere vil få mulighet til å eie sin egen bolig, sier Astrup til NTB.

Startlån går til barnefamilier og personer som er i en særlig utfordrende situasjon, og som derfor har vanskelig for å få lån i en vanlig bank.

– Dette gjør det mulig for langt flere å realisere drømmen om egen bolig.

Astrup understreker samtidig at forslaget innebærer en økning på 4 milliarder kroner sammenlignet med statsbudsjettet for 2020 slik det så ut før koronakrisen traff Norge.

– Ser man tilbake, så utgjorde startlånordningen vel drøye 5 milliarder kroner i 2010. Så det har vært en systematisk opptrapping, sier han.

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch