FinansWatch

Skjevfordeling i interbankmarkedet

Norges Bank tar grep og tilbyr F-lån etter at de siste ukene har ført til en skjevfordeling i samlet likviditet mellom bankene.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Norges Bank opplyste før helgen at de siste ukene har samlet likviditet vært skjevfordelt mellom bankene, noe som har ført til betydelig usikkerhet om tilgangen på kroner.

Sentralbanken varslet samtidig at den fremover vil vurdere tiltak som styrker insentivene til omfordeling mellom bankene, og viser til at et velfungerende interbankmarked er grunnlaget for implementeringen av pengepolitikken.

For å sikre bankene tilgang på kroner til en rente nær styringsrenten, vil Norges Bank derfor tilby F-lån med full tildeling til fast rente med løpetid én dag. Norges Bank vil tilby disse lånene så lenge situasjonen i interbankmarkedet tilsier at det er nødvendig.

Renten på disse lånene er styringsrenten + 15 basispunkter. Budfristen er kl. 16.10.

F-lånene vil annonseres samme dag som de har oppgjør, og eventuell overskuddslikviditet som følge av disse F-lånene vil ikke trekkes inn igjen.

F-lånene kommer i tillegg til allerede annonserte markedsoperasjoner og markedsoperasjoner som følger av prognosen for strukturell likviditet.

Mer fra FinansWatch

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch