Tidligere kredittsjef fikk betinget fengsel for uautoriserte lån

Ti kunder fikk uautoriserte lån og kreditter for til sammen nær 48 millioner kroner. Nå har dommen falt for den tidligere kredittsjefen i Fornebu Sparebank som innvilget lånene. Straffet: 75 dagers betinget fengsel.
Asker og Bærum tingrett i Sandvika var enstemming i dommen mot den tidligere kredittsjefen. | Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
Asker og Bærum tingrett i Sandvika var enstemming i dommen mot den tidligere kredittsjefen. | Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

Den enstemmige dommen ble avsagt i Asker og Bærum tingrett sist uke, et drøyt halvår forsinket på grunn av korona. Den tidligere kredittsjefen var tiltalt for grov økonomisk utroskap, men tingretten har i dommen lagt vekt på den tiltaltes forklaring om at hun «ønsket fornøyde kunder, var stresset og hadde problemer på hjemmebane», skriver Dagens Næringsliv.

«Hennes handlinger er samlet sett straffbare, og klart kritikkverdige, men ikke av en slik karakter at retten finner det naturlig å karakterisere dem som grove», kommer det frem i dommen, som endte med at kvinnen ble dømt for økonomisk utroskap, ikke grov økonomisk utroskap.

Tingretten konkluderer også med at kvinnen brøt med bankens interne regler da hun i 2016 og 2017 innvilget lån, kreditter og overtrekk på nesten 48 millioner kroner til i alt ti personer.

«Regelbruddene består i overskridelser av bevilgningsfullmakt, bevilgninger uten at en annen person har vurdert lånesøknaden, bevilgninger uten at nødvendig dokumentasjon er innhentet, «uhjemlede» utbetalinger/diskonteringer og uten at nødvendig sikkerhet for banken var etablert», heter det i dommen.

Administrerende banksjef Bjørn-Erik Øverland sier i en kommentar til Dagens Næringsliv følgende om dommen:

– Jeg registrerer at vi har blitt trodd på alle punkter, og synes dommen er godt fundert. Det viser at en medarbeider ikke bare kan ha egne rutiner og policyer, men må følge bankens regler.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også