Bankanalytiker tror bankene kan doble utbyttebetalingen

De norske myndighetene ber bankene fortsatt holde igjen utbyttene i 2020. Det kan fort føre til en ketchupeffekt og ekstraordinære ubytte neste år.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Finansminister Jan Tore Sanner (H) uttalte nylig til FinansWatch at norske banker bør tenke langsiktig og holde tilbake overskuddsmidler til usikkerheten om den økonomiske utviklingen er redusert.

Investeringsdirektør og forvalter i Landkreditt, Sigurd Klev, tror derfor at det fort kan bli en ketchupeffekt med ekstra stort utbytte dersom bankene ikke åpner utbyttekranen før i 2021.

– Det er jo flere av selskapene som egentlig er overkapitaliserte. Selskapene vil jo helst ikke ha for mye kapital eller for lite kapital. Jeg tror det kommer ekstraordinære utbytter fra dem som ikke fikk lov i 2020, sier Klev til E24.

Bankanalytiker Vegard Toverud i Pareto Securities er enig. Han mener at utbyttekapasiteten neste år vil øke for bankene så lenge kapitaldekningen ikke forverrer seg.

– Den veldig enkle tilnærmingen til det vil være å doble. Men om vi snakker om bankene, er det flere som kan tjene mindre i 2020 enn i 2019 på grunn av høyere tapsavsetninger. Sånn sett vil det ikke bli en dobling, men på et overordnet nivå er det en forståelig tilnærming, sier han til E24.

Banksammenslåing: – Vi innleder et nytt kapittel i fortellingen om to sterke lokalbanker

DNB holder utbyttedøren på gløtt til tross før økning i forespørsler om avdragsutsettelse  

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også