FinansWatch

Norske banker fikk svekket lønnsomhet i første halvår

Første halvår endte med 30 prosent lavere lønnsomhet for norske banker, ifølge Finanstilsynet. Men andre kvartal var vesentlig bedre enn første.

Foto: Jörgen Skjelsbæk

Det samlede resultatet før skatt for norske banker endte på 0,9 prosent av gjennomsnittlig forvaltningskapital i første halvår (annualisert), viser tall fra Finanstilsynet. Tilsvarende resultat i fjor var på 1,4 prosent, som gir en nedgang på 30 prosent.

Finanstilsynet konkluderer med at hovedårsaken var en betydelig økning i tap i halvåret. De annualiserte tapene økte fra 0,1 prosent i fjor til 0,7 prosent i år, av gjennomsnittlige utlån.

« Utlånstapene var særlig høye i banker med betydelige utlån til petroleumssektoren, samt i forbrukslånsbanker», skriver Finanstilsynet i en melding.

 

Som en naturlig følge av rentenedsettelser og etter hvert nullrente fra Norges Bank sank også rentenettoen en del i første halvår.

Bankenes samlede egenkapitalavkastning var på 8,8 prosent i første halvår, en nedgang fra samme periode i 2019 på nær 5 prosentpoeng.

Ved utløpet av første kvartal hadde 17 norske banker negativt resultat, dette bedret seg til seks banker ved utgangen av første halvår.

12-månedersveksten på utlån økte med 5,7 prosent totalt og 4,0 prosent for innenlands personkunder.

Økte mislighold av forbrukslån

Trenden med fallende forbruksfinansiering i Norge fortsatte i første halvår og ved utgangen av perioden var omfanget 14 prosent lavere enn i samme periode i fjor.

Misligholdsandelen for norske forbrukslånsbanker var 19,6 prosent i første halvår, en økning på nesten fire prosentpoeng siden årsskiftet. Tilsvarende tall for alle banker var 1,0 prosent.

Svake forsikringsresultaer i første halvår 

Mer fra FinansWatch

– Bulder Bank skal alltid vera ein utfordrar

– Vi skal halde på utfordrarposisjonen og vil heile tida søkje etter nye måtar og løyse kundane sine utfordringar på, seier direktør i Bulder Bank, Torvald Kvamme, til FinansWatch.

Les også

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch