Norske banker fikk svekket lønnsomhet i første halvår

Første halvår endte med 30 prosent lavere lønnsomhet for norske banker, ifølge Finanstilsynet. Men andre kvartal var vesentlig bedre enn første.
Foto: Jörgen Skjelsbæk
Foto: Jörgen Skjelsbæk

Det samlede resultatet før skatt for norske banker endte på 0,9 prosent av gjennomsnittlig forvaltningskapital i første halvår (annualisert), viser tall fra Finanstilsynet. Tilsvarende resultat i fjor var på 1,4 prosent, som gir en nedgang på 30 prosent.

Finanstilsynet konkluderer med at hovedårsaken var en betydelig økning i tap i halvåret. De annualiserte tapene økte fra 0,1 prosent i fjor til 0,7 prosent i år, av gjennomsnittlige utlån.

« Utlånstapene var særlig høye i banker med betydelige utlån til petroleumssektoren, samt i forbrukslånsbanker», skriver Finanstilsynet i en melding.

 

Som en naturlig følge av rentenedsettelser og etter hvert nullrente fra Norges Bank sank også rentenettoen en del i første halvår.

Bankenes samlede egenkapitalavkastning var på 8,8 prosent i første halvår, en nedgang fra samme periode i 2019 på nær 5 prosentpoeng.

Ved utløpet av første kvartal hadde 17 norske banker negativt resultat, dette bedret seg til seks banker ved utgangen av første halvår.

12-månedersveksten på utlån økte med 5,7 prosent totalt og 4,0 prosent for innenlands personkunder.

Økte mislighold av forbrukslån

Trenden med fallende forbruksfinansiering i Norge fortsatte i første halvår og ved utgangen av perioden var omfanget 14 prosent lavere enn i samme periode i fjor.

Misligholdsandelen for norske forbrukslånsbanker var 19,6 prosent i første halvår, en økning på nesten fire prosentpoeng siden årsskiftet. Tilsvarende tall for alle banker var 1,0 prosent.

Svake forsikringsresultaer i første halvår 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også